Политика

Каракачанов с нова идея: Войници и танкове по улиците ще пазят „обществения ред“ при терор и безредици

Каракачанов с нова идея: Войници и танкове по улиците ще пазят „обществения ред“ при терор и безредици

 

танкове0000366403-article2

 

 

Вицето Каракачанов поиска с промяна в закон армията да помага на МВР

Сега те напускат казармите само за охрана на граници и стратегически обекти

 

 

 

Войници с оръжие и военна техника ще се включват в операции по улиците на българските градове при тероризъм и големи безредици. Армията ще може да бъде ползвана дори при преследване на опасен убиец.

 

 

 

Това ще стане възможно след промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов за обществено обсъждане.

 

 

 

 

С промяна в чл. 57 ще се даде право на армията да оказва помощ и съдействие на други държавни органи при висока степен на обществена заплаха за населението. До момента войската може да се използва в мирно време само при пресичане на трафик на оръжие, охрана на стратегически обекти и при охраната на границата.

 

 

 

 

Целта на промяната е да узакони използването на военни с оръжие в случай на терористичен акт, преследване на терористи или пък масови безредици, за овладяването на които не достига ресурсът на полицията и жандармерията, обясни пред “24 часа” човек от политическия кабинет на военния министър. Не било изключено войници в оръжие да бъдат ползвани дори при залавянето на опасни престъпници.

 

 

 

Излизането на армията от казармите ще се разрешава от Министерския съвет, както това става и в момента за охрана на границата например. За всеки конкретен случай ще се взема отделно решение, а след това министърът на отбраната ще определя каква сила могат да използват военните, докато изпълняват полицейски функции.

 

 

 

 

Докато са на учения и лагери, войниците да могат да получават пари вместо топла храна, предвижда друга промяна в закона, която предлага вицепремиерът Каракачанов. Досега задължително трябваше да им бъде осигурена храна, но вече повече от 2 години Министерството на отбраната не може да завърши обществената поръчка за изхранване на армията. Заради това поделенията се справят поединично. Досега левовата равностойност на порциона се полагаше само на военните, които са на дежурство.

 

 

 

 

Ветераните от мисии в чужбина да могат да се хранят в социалните кухни на Министерството на отбраната, предвижда трета промяна в закона.

 

24 часа

24chasa.bg

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024