Здраве

Кардиохирург разказа пред Флагман фрапиращи случаи с източване на Здравната каса

Кардиохирург разказа пред Флагман фрапиращи случаи с източване на Здравната каса

 

154903397295326

 

 

 

В редакцията на Флагман дойде кардиохирургът д-р Горан  Миланов. Той разказа в подробности за схеми, по които се прибират стотици хиляди левове от Националната здравноосигурителна каса чрез несъществуващи дейности по лечение на пациенти в кардиохирургичното отделение на Аджибадем Сити клиник Бургас. Показа и документи, с които е сезирал НЗОК и здравния министър Кирил Ананиев.

Флагман предоставя възможност на ръководството на АджиБадем Сити Клиник за отговор.

Ето разказа на д-р Миланов:

Завърших Медицинския университет в София през 2001 г., след което специализирах кардиохирургия. Семеен съм, с двама синове – на 15 и на 9 г. Имам 17 години стаж  като кардиохирург, близо осем от тях в АджиБадем Сити клиник Бургас.
Дойдох от софийската УМБАЛ „Света Екатерина”, където  лично ме е назначавал проф. Чирков.

Напуснах бургаската кардиоболница в края на октомври м.г., защото не искам да ставам съучастник в престъпления –  източване на Здравноосигурителната каса чрез фалшифициране на документи, с които разполагам, в т.ч. и подправена епикриза на пациент, когото аз лично съм оперирал.
Фалшификациите станаха обичайна практика след 21 септември м.г. Тогава бе назначен нов началник на кардиохирургията – д-р Самуил Казаков, защото бившият бе финансово неизгоден. Д-р Тодор Якимов бе отстранен, защото не се съгласи да прави неща, които започнаха веднага с идването на д-р Казаков от болница „Токуда”.

Още от първия ден, в който започна д-р Казаков, се случи следното: Работихме операция върху аортна клапа, като отдолу се дописа втора процедура, която оскъпява клиничната пътека, а всъщност не е направена. Лично аз  бях на тази операция и мога да потвърдя навсякъде, че такава операция не е извършвана. Документите са така обработени обаче, че е недоказуемо. Доказуемо е, само ако пациентът бъде подложен на реоперация, което би било гавра с него.

Тази операция бе утежнена с пластика на асцендентната аорта, което всъщност оскъпява цялото лечение – с 3500 лева отгоре. И така клиничната пътека вместо да е 10 000 лева, скача на 13 500 лева. Имплантите и клапата се покриват отделно от Касата. Така грубо цялата сметката набъбва на 18 000 лева. При положение, че може да бъде за 10 000 лева. В протоколите се оказа вписано, че операцията е извършена под ръководството на д-р Якимов, който в същия ден е освободен и не оперира. Д-р Якимов узна за това преди няколко дни, когато проверката от Здравната каса, предизвикана от мен,  установи този факт. Още нещо по същия случай: Процедурата е назначена и е извършена в деня, в който същият този пациент е бил изписан.

Престъплението, за което разказвам, касае лично мен: 

Предупреждавам, че стигне ли се до реоперация, случаят ще бъде поверен на проф. Генчо Начев, който ни е дал дипломите на всички и той няма да премълчи видяното.

На 9 октомври 2018 г. постъпва пациент от к-с „Меден рудник”, Бургас, на 64 г., по спешност, с остър инфаркт. Този човек е с исхемична болест на сърцето. Направена му е коронарография и се установява, че е за оперативно лечение. Стабилизира се сърцето чрез антикоагулантна терапия няколко дни. На 11 октомври вкарваме пациента за операция. Оперирам аз. Извърших само аортнокоронарен байпас по четири, това означава, че съм поставил 4 байпаса. Минаха три дни и пациентът се стабилизира. Наложи се на 15 октомври да изляза в болничен, заради обострен плексит на дясното рамо. След моето завръщане на работа разбрах, че пациентът е изписан на 22 октомври, 12 дни след като е бил опериран от мен,  в добро състояние.

Той постъпва с помпена функция на сърцето до 20%, а ние го изписваме с близо 60%, което е много добър показател. Показва, че сърцето е получило бенефит от 4-те байпаса. Седнах пред компютъра, за да прочета какво е вписано в системата с медицинската история. Не  можех да повярвам на очите си, мислех, че съм полудял. Аз ли съм сторил това?! В досието на този човек бе вписано, че освен въпросните байпаси, аз съм направил и пластика на асцендентната аорта. А това може да стане, ако в хода на операцията аортата се е спукала и се е налагало да работя в извънредна ситуация.

Имайте предвид, че след като излязох от операционната, аз бях разговарял с близките на пациента, обясних им какво съм свършил, казах им, че сърцето е доста увредено, но положението не е безнадеждно и т.н. Но не съм им съобщавал, че съм правил пластика на асцендентната аорта.

Установих, че тези допълнения са нанесени по нареждане на началника на кардиохирургията и на управата. В оперативния протокол в системата бе вписано, че е направена такава пластика на аортата и тук аз съм си сложил името, защото съм оператор. И добре, че бе запазен протокол върху книжен носител, благодарение на него подадох сигнала до регионалната служба на Здравната каса.

Помогна ми и сестринският протокол. В него бяха отбелязани само байпасите. Стигнах до оперативния журнал. В този журнал всеки ръкописно въвежда каква операция е извършил. Намерих го, 253-ти протокол за 2018 г., в който всичко съм написал собственоръчно. Направих копия на тези документи. И почнах да мисля:  ако се случи с този пациент нещо, ще ми бъде търсена наказателна отговорност и могат да ми бъдат отнети лекарските права. Аз ставам престъпник. Не искам да участвам в такива схеми. Не мигнах няколко нощи, подадох молба за напускане, след което документите, които показвам на Флагман, предадох в Касата и написах жалба до НЗОК и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Предоставих цялата информация.

На 20.11. 2018 г. ме освободиха. До 20 декември не се случи абсолютно нищо. На 20 декември са дошли хора от Регионалната каса в болницата, започнали се проверка, която е траяла цял месец, до миналата седмица. След Регионалната каса са дошли от Националната каса, разпитвали са, назначили са медицински одит. Аз лично съм подал сигнали за още  аналогични на моя случай, когато са надписвани суми и са изплащани на болницата.

Първи случай: Вписана операция на пациента Ж.Ч. – работено е върху аортна клапа и е надписана резекция на асцендентната аорта и пластика, но всъщност е сменена само аортна клапа. Пластика не е правена. Надписаването е за 3500 лева.

Втори  случай: Байпаси 4-ри с перикардиотомия. Надписана е перикардиотомията и никой не може да го докаже. Тя струва 4000 лева.

Трети случай: Пациент за смяна на митрална клапа. Обаче  отдолу е надписано, че освен смяна на митрална клапа, е извършено затваряне на ухото на лявото предсърдие.Това никой не може да го докаже, а струва на съвестта на лекаря 3500 лева отгоре.

Четвърти случай: Пациентка с извършен четворен байпас. Изписана на петия оперативен ден, тя си тръгва. В края на месеца от нейното лечение се прибират от Касата 10 500 лева. Схемата е: Пациентката не се изписва  от отделението, а остава още един ден, защото трябва да има разминаване на дните (т.е. 24 часа). След това се вписва, че е приета втори път, за да й бъде извършен перикарден дренаж срещу 3 500 лева отгоре. Тя лежи при нас през това време. Изписана е документално и все едно си е у дома. Записваме, че е дошла пак след още един ден и отново е приета с перикарден излив около сърцето. Така се натрупват 10 500 лв.

От 21 септември до 15 октомври м.г. са тези случаи, те са установени при проверката. И това е от първия ден на новия началник. Аз обаче не съм голям оптимист, че истината в цялост, ще излезе наяве. Ако се потули  за мен това ще е огромно разочарование.
Затова все още не приемам предложения за друга работа. Имах възможност да започна в УМБАЛ „Света Екатерина”-София при проф. Начев, но не ми се тръгва оттук, докато водя тази битка.

Разговорът ни с д-р Миланов бе на 31 януари, четвъртък.

Днес разбрахме, че е пред подписване на трудов договор с МБАЛ „Бургасмед”, където е приел да работи в областта на гръдната хирургия. Но това ще стане идната седмица.

Флагман се свърза и с бившия началник на отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Тодор Якимов, който, узнахме ние, е започнал работа  в УМБАЛ „Дева Мария”. Оказа се, че дългогодишният кардиохирург сега специализира съдова хирургия, защото там нямат подходящо друго занятие за него.

„Дали ситуацията, в която съм сега ме удовлетворява или не, аз не смятам да  коментирам в медиите”, бе лаконичен д-р Якимов, който, все пак, уточни при какви обстоятелства си е тръгнал от Аджибадем Сити Клиник Бургас на 21 септември м.г. 

След като ръководил отделението седем години и половина – още от откриването на кардиоболницата в Бургас с първата операция на 28 март 2011 г., миналата есен бил обявен конкурс за началник, който той загубил. След това подал документите си за редови кардиохирург, но работа му била отказана. 

Около половин час по-късно д-р Якимов се обади в редакцията и добави: „Аз съм запознат с това, за което ме питате, тъй като съм републиканси консултант по кардиохирургия и съм включен в проверката.

Подробности от нея не мога да изнеса, защото не е приключила. Но аз смятам, че д-р Миланов е прав за това, че никой няма право да нанася след оператора каквито и да било поправки или промени в каквато и да е болнична документация”.

 

Източник: flagman

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023