Европа

“Като с Кадафи” Италия напомни на САЩ и ЕС страшния либийски сценарий и отказа да признае Хуан Гуайдо

“Като с Кадафи” Италия напомни на САЩ и ЕС страшния либийски сценарий и отказа да признае Хуан Гуайдо

 

Салвини

 

 

Италия не признава Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на Венецуела, тъй като счита външната намеса във вътрешните работи на друга държава невъзможна. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Италия Малио Ди Стефано.

 

 

 

«Историята е като с Кадафи,» каза той, намеквайки за възможността за повторение на ужасния либийски сценарий и напомняйки на САЩ и Европейския съюз за последствията от тези събития.

 

 

 

Италия не признава Гуайдо, защото ние категорично се противопоставяме на това, която и да е страна с подкрепата на трети страни, да си позволява да определя вътрешната политика на друга държава»- цитира TV2000 Ди Стефано. Той също така справедливо напомни, че този принцип на ненамеса се подкрепя от ООН.

 

 

 

Сега основната задача е да се избегне войната и повторението на ужасния «либийски сценарий», когато Муамар Кадафи беше свален, «- заяви Ди Стефано.

 

 

 

Той добави, че е невъзможно да бъде допуснато повтарянето на всички грешки, които Западът направи в Либия, сега да се повтарят във Венецуела. Напомняме, че самопровъзгласилият се лидер на венецуелската опозиция Гуайдо действа в интерес на Съединените щати, тъй като всъщност е тяхно протеже.

 

 

 

Индия отказа да признае марионетката на САЩ Хуан Гуайдо за глава на Венецуела. Трите най-големи страни и икономики в света, Русия, Китай и Индия, подкрепиха легитимния ръководител на Венецуела Никола Мадуро. Италия (държава от ЕС и НАТО) отказа да признае Гуайдо също.

Само Италия сред страните членки на ЕС е гласувала “против” признаването на опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, съобщи ANSA, позовавайки се на дипломатически източници на срещата външните министри от ЕС в Букурещ.

 

 

 

 

 

 

Няколко европейски държави обявиха ултиматум на президента Николас Мадуро да свика нови избори, като в противен случай ще признаят Гуайдо за временен президент на страната. Опозиционерът по-рано заяви, че иска да насрочи нов вот в следващите  между 6 и 9 месеца.

Дни преди изтичането на 8-дневния срок обаче няма пълно единодушие сред страните в ЕС за признаването на Гуайдо за временен президент и така вероятно няма да се стигне до обща европейска позиция.

 

 

 

 

 

По-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че страните членки ще започнат следващата седмица да признават Гуайдо за президент, но ще използват внимателен език, за да не се засили политическата криза в страната.

 

 

 

 

 

Решението било всяка държава да излезе със собствена позиция дали признава Гуайдо. Очаква се Франция, Великобритания, Германия и Испания да го направят в понеделник.

 

 

 

 

По-малките държави пък са се разбрали да покажат подкрепа на опозиционера, но без да го признават директно за временен президент, твърди Ройтерс, цитирана от БТА.

“Много страни ще подчертаят временния характер на това де факто признаване”, посочва един от дипломатите.

 

 

 

 

Въпреки натиска от Европейския парламент, който официално призна  Гуайдо с гласуване, и признаването на опозиционния лидер за президент от САЩ, Канада и няколко държави от Латинска Америка, Европейският съюз засега не е изразил ясна позиция по въпроса.

 

Бултаймс

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024