Политика

Нинова призова за общ фронт за честни избори, без значение от партийна принадлежност

Нинова призова за общ фронт за честни избори, без значение от партийна принадлежност

 

 

НИНОВА768x432

 

Не се връщаме в парламента, не са изпълнени всичките ни условия!

Нашето решение да напуснем Народното събрание породи страх у ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция на БСП.

 

По-рано през деня след спешно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, поискано от премиера Бойко Борисов, се разбра, че ще има обрат по темата за преференциите в Изборния кодекс. Както и, че ще започне процедура по избор на нова ЦИК.

 

Веднага след края на пресконференцията на ГЕРБ от БСП обявиха, че ще дадат своя пресконференция.

 

„Истината е, че днешното решение на ГЕРБ за връщането на преференциите е следствие от страх„,заяви в началото на брифинга Нинова.

 

И продължи: „Те просто изпитаха страх – страх от гражданската енергия, която се изправи срещу тях и страхът от нашето намерение да напуснем Народното събрание. Изглежда нашето решение от вчера доста ги е стреснало. Въпреки това ние от БСП няма да се върнем в парламента, тъй като условията ни не са изпълнени изцяло. Продължаваме да настояваме за въвеждането на машинно гласуване, което ще бъде сериозна гаранция за честността на изборите. Така че опасността от фалшифицирането на изборите не е минала“, подчерта Нинова.

 

По думите ѝ за пет години до 2019 г. машинното гласуване е трябвало да бъде въведено. „В момента те го отлагат с неопределено бъдеще“, подчерта лидерът на БСП и обърна внимание, че машините са сериозна гаранция за честни избори. Според Нинова има време да бъдат купени машини и да се осъществи гласуване с машини.

 

Нинова изтъкна, че точно твърдото намерение на червените депутати да напуснат Народното събрание е стреснало ГЕРБ.

 

Случилото се днес е победа за БСП. 10 часа в Правна комисия излагахме аргументи защо не трябва да се правят промени в ИК. После 16 часа в залата на парламента. Нищо от това не чуха. 26 часа разговори от страна на БСП. Едва след решението ни вчера за напускане очевидно чуха“, бяха точните думи на Нинова по адрес на ГЕРБ.

 

В дебатите в парламента БСП защитаваха оставането на преференциите и държаха на това, че трябва да има нова ЦИК.

 

„Днес г-н Борисов, направи една сценка, на която мисля, че вече и децата в България не вярват. Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да припомня, че на 5 февруари тук в тази зала ние за пръв път поставихме въпроса за промените в ИК, като го определихме като узаконяване на диктатурата и като една партия – една държава“, започна изложението си пред медиите Нинова.

 

„Две седмици по-късно изведнъж г-н Борисов чул за какво става дума, понеже Георги Марков ходил сред хората. ГЕРБ реагираха от страх поне от три неща. Първо страх от гражданската енергия, която видяха изправена срещу себе си. Поздравявам всички българи, свободни и смели, които си заявиха позицията открито.

На второ място, страх от решението ни да напуснем НС. При първото ни напускане от същия този страх, премиерът влетя в Народното събрание и смени Димитър Главчев. При второто ни напускане смени Валери Симеонов. На трето място – страх от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов – че ДПС спасяват правителството и парламента“, бяха точните думи на Нинова пред медиите.
Нинова обяви, че ще се срещне следващата седмица с посланиците на държавите от ЕС, за да ги запознае с позицията на партията по изборното законодателство. 

БСП започва още срещи с партии и граждански сдружения, с които да направят общ фронт за честни избори и допълни, че са изпратили сигнал до Венецианската комисия във връзка с изборното законодателство.

 

Нека да не позволяваме да ни приспиват днес с благи приказки. Ние продължаваме по следния начин. Започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим този общ фронт за честни избори. Няма значение каква принадлежност имате, уважаеми българи, дали ще гласувате за лява, дясна партия, за център, това е ваше право. Ние трябва заедно да се обединим, за да не позволим вашият глас, вашият вот да бъде употребяван“, подчерта Нинова.

 

Тя обясни, че БСП продължава разговорите, за които вече има готовност и заявки. „Изпратихме във Венецианската комисия нашият сигнал по изборното законодателство. Получихме съгласие и сме в процес на организация на среща с всички европейски посланици, на които да представим също какво се случва по изборното законодателство на прага на европейските избори. Ще изчакаме президента дали, кога и на кои текстове от кодекса ще наложи вето“, продължи Корнелия Нинова.

 

Интересно кого ще послушат депутатите от ГЕРБ – Цветанов или Борисов, попита лидерът на червените в края на пресконференцията.

 

Припомняме, че на пленума в неделя социалистите решиха депутатите от „БСП за България“ да напуснат парламента и поставиха четири условия на управляващите:

– избор на нова Централна избирателна комисия, 
– отмяна на „срамните, позорни“ среднощни гласувания за промените в Избирателния кодекс, 
– връщане на преференцията на равнището, което беше преди промените в ИК, 
– започване отново на дебата за машинното гласуване, 
– връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба

 

 

 

 

Пресконференция на БСП

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024