Политика

Отхвърлиха ветото на президента за цензурата – ограниченията помагали за по-добра работа на журналистите

Отхвърлиха ветото на президента за цензурата – ограниченията помагали за по-добра работа на журналистите

 

ветоbig_2

 

 

Депутатите от Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за личните данни.

 


 

 

Правителството поставя ограничения на журналистите, за да им създаде възможност по-добре да си вършат работата. Това абсурдно твърдение изказаха управляващите на заседания на парламентарната вътрешна комисия вчера, когато отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху скандалните поправки в Закона за защита на личните данни, налагащи държавна регулация върху медийните публикации.

 

 

 

 

В подкрепа на държавния глава се обявиха единствено депутатите от БСП. Социалистите обаче дори не присъстваха лично на заседанието на комисията, а дадоха гласовете си дистанционно.

 

 

 

 

Да припомним, че първият резултат от закона на ГЕРБ е, че доказани престъпници, сред които изнасилвачи и наркотрафиканти, започнаха да изнудват медиите да махат снимките и имената им от сайтовете.

 

 

 

 

 

Не разглеждаме ветото на държавния глава като начин на конфронтация между институциите, коментира по време на повторното обсъждане шефът на комисията Цветан Цветанов. Всички промени са направени осъзнато и с достатъчно добре информирани мотиви от всички членове на цялата работна група, каза той.

 

 

 

 

 

Защитата на личните данни е ценност на демократичните общества така, както и свободата на словото, обясни Цветанов и допълни, че правата могат да бъдат ограничени само при непропорционалност.

 

 

 

 

Демократичните общества трябват да търсят баланс, а не нарушаването му. Липсата на баланс може да създаде опасни прецеденти, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ.

 

 

 

снимка: Канал 3

 

 

 

Според проф. Емилия Друмева, президентски съветник по правните въпроси, ветото на президента Румен Радев не е инструмент на конфронтация, а това е класически компонент на конституционната държава, основана върху фигурата на проверки.

 

 

 

Стремежът да се даде готова и абстрактна формула за балансирана преценка не поверява, а гарантира допълнително напрежение. Държавата трябва да се грижи за правата и мярата на личните данни, призова проф. Друмева.

 

 

 

 

Според нея мотивите и целта на изменението на закона е добронамерено и легитимно, но начинът, по който е подходен не е постигнат балансът.

 

 

 

 

В началото на февруари Румен Радев упражни правомощията си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

 

Петел

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024