Политика

Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г., трябва да реагираме превантивно като англичаните

Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г., трябва да реагираме превантивно като англичаните

плевелbig_3562

 

 

 

Бившият президент Росен Плевнелиев отново изпълзя по телевизията и обяви с „много голяма вероятност“, че руските хакери Fancy Bear, свързани с руското военно разузнаване, стоят зад мащабната атака срещу всички български институции по време на изборите преди 4 г., пише Dnes.bg.

„През 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите. Президентската институция, министерския съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират.

 

 

 

 

Като държавен глава реагирах моментално. Поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване и сътрудничество с всички партньорски служби в рамките на НАТО и Европейския съюз да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори.

 

 

 

 

С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, които аз съм прочел – и от български, и от международни партньорски служби, можем да кажем, че зад кибератаката стоеше групата Sofacy или Fancy Bear, която се свързва с руските спец служби, руското военно разузнаване. Същата тази група, за която има големи съмнения, че участва и в манипулиране на избори в САЩ, и в открадването на личните данни от Бундестага и немските депутати“, заяви Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

 

 

 

 

Възможно ли е да има външна намеса по време на изборите през 2019 г., възможно ли е затова да е „претоплен“ и случаят „Гебрев“ – защото ще има избори не само в България, но и в цяла Европа?

 

 

 

 

„Възможно е. Ето, че отново се намираме във фазата на съмнение. Народът е казал – риба се лови в мътна вода. Когато има мътна вода, всеки се опитва. Например, бъдещите губещи в едни кметски избори ще кажат:

 

 

 

 

„Те, бяха манипулирани. Русия го направи. Или обратното. Затова отново всички институции, всички заедно, знаейки, че има съмнения, знаейки, че ние бяхме атакувани в ден на избори, трябва да реагират. Добре де, но къде сме 4 години по-късно?

 

 

 

 

Не вярвам в инсинуации, че те са заложници и не реагират затова. Въпросът е в ефективността на българските институции. Наистина ли винаги трябва да действаме в последния момент? Наистина ли първа някой трябва да ни атакува, да повреди сайтовете, да провали изборите, за да разберем какво се случва?

 

 

 

 

Искаме ли още веднъж да имаме Костинборд – още една изборна манипулация пред очите на целия български народ? Институциите трябва да могат обективно и превантивно да реагират. Това, което правят англичаните. Би трябвало да се поучим от тях или заедно с тях да реагираме, за да сме полезни на българските граждани, а не само да витае тази фаза на съмнения и притеснения“, заяви още Плевнелиев.

 

КОМЕНТАР НА ЕЛЕНА ГУНЧЕВА:

 

 

 

Безкрайно забавно звучат оправданията на Бившия Плевнeлиев. Хакерски атаки, значи…

 

 

 

При такива проблеми в детството, се лекуваш. Когато всяка беля я оправдаваш с измислен лош герой, за да не погледнеш собствените си грешки.

 

 

И как да обясним тогава изборните резултати? Колкото и да се опитвам да си го представя, няма как Боку и Цецку да са агенти на Путин. Човекът може да е всякакъв, но поне се гнуси от идиоти.

 

 

 

 

Спомням си много добре аферата „Костинброд“. Когато гербавите дори не си признаваха, че съществува и се паникьосаха в обяснителен режим. И сега този ни обяснява, че руснаци са се промъкнали да печатат допълнителни бюлетини и да ги разнасят. И да подменят протоколи между изборните секции и РИК и ОИК.

 

 

 

 

Единствено съм съгласна с него, че изборите последните десет години са манипулирани! И резултатите не са реални. Но да не се оправдават с хибридни атаки, защото се вижда кой беше обявен за победител, въпреки че хората не ги подкрепят.

 

 

 

 

Ако се съмнявате, изгледайте отпреди няколко години видеото, на което е записан Иван Тотев, понастоящем кмет на Пловдив, как да се манипулират изборите и да се правят невалидни бюлетини за други кандидати. Или може би и той е агент на Путин, нает, за да докара гербавите на власт? В нормална държава щеше да е в затвора. Тук обаче продължава да обучава.

 

 

 

 

И как ще обясните милион и половина разлика в броя на населението? Путин ли ги броеше? Или вашите кметове подготвиха удобни списъци за изборите, защото знаете, че можете да разчитате само на недосегаемите, част от администрацията и дебилите?

 

 

 

 

 

Много е е неудобно и срамно, когато човек, все пак заемал такъв висок пост в държавата, се прави на …е, вие си изберете. Никой не може да го обиди така, както сам се излага!

 

 

 

 

А всичкото това говорене подготвя оправданията за оспорване на изборните резултати и загубата на гербавите. И ги е страх, ама много ги е страх….

 

 

ПЕТЕЛ, ФЕЙСБУК

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024