Политика

Последни категорични данни! ГЕРБ губи първи голям кмет. Близо 90% от хората не го искат

Последни категорични данни! ГЕРБ губи първи голям кмет. Близо 90% от хората не го искат

тотевbig_иван_о_ев

 

 

 

Иван Тотев няма да е следващият кмет на Пловдив. Това показват с абсолютна сигурност резултатите от анкетата на marica.bg, в която гласуваха 9396 души. Резултатите са показателни за настроенията на пловдивчани, защото и в най-авторитетните социологически проучвания допитването обхваща около 1000 души.

 

 

 

Важно е да уточним, че от един IP в анкетите може да се гласува само веднъж, което тушира възможността тролове, хейтъри и партийни офиси да влияят върху резултат с клик след клик за своя човек.

Тествахме настроенията на пловдивчани 8 месеца преди местните избори, като ги попитахме „Кой може да спре Иван Тотев по пътя към третия кметски мандат?“.

 

 

 

За да е коректна анкетата, оставихме първия отговор за привържениците на действащия градоначалник. Едва 11,5% от гласувалите, или 1081 души, са заложили на опцията „Никой! Той управлява града великолепно“. Този резултат на практика се покрива с твърдите привърженици на Тотев, които биха гласували за него, ако изборите за кмет бяха днес.

 

 

 

 

Всичките останали 88,5% явно смятат, че градът се нуждае от промяна чрез смяна на важния човек на „Стефан Стамболов“ 1. Огромният отрицателен вот вероятно е в резултат на 7-годишното еднолично управление на Тотев, нулевата диалогичност с гражданите и експертите, скандалния начин, по който се харчат публичните средства и многобройните пропуснати възможности инфраструктурата и жизнената среда в Пловдив да се подобрят значително в периода на най-активно усвояване на европейски средства.

 

 

 

 

 

В гласуването за конкретни личности, които могат да спрат Тотев, най-много хора са гласували за Здравко Димитров.

 

 

 

 

 

Той е спечелил 14,8% от вота на нашите читатели, което показва изключително висока мажоритарна подкрепа за областния управител. Здравко Димитров се яви като водач на коалиция, съставена от Реформаторския блок и гражданско обединение, и на предишния местен вот, като вкара петима общински съветници в местния парламент въпреки кратката си предизборна кампания.

 

 

 

 

Вечно вторият от последните местни избори Славчо Атанасов пак е втори – този път в класацията на личностите, които могат да спрат Иван Тотев. За бившия градоначалник, сега депутат от ПФ, са гласували 4,6% от читателите на marica.bg. Трета в това подреждане е Дани Каназирева. За лидера на „Съюз за Пловдив“ са гласували 4,2%.

 

 

 

 

Близо 2000 от гласувалите смятат, че Тотев ще бъде спрян от мощна гражданска инициатива.

 

 

 

 

Така 20,4% от читателите на marica.bg са гласували за опцията „Всички пловдивчани заедно“. Други 14,2% смятат, че Иван Тотев изобщо няма да може да се кандидатира на изборите през октомври, защото дотогава прокуратурата ще си свърши работата по разследванията срещу него и ще промени гражданския му статут. Други 7,4% пък са на мнение, че Бойко Борисов няма да гласува доверие на Тотев за трети мандат и ще предложи друг кандидат за кмет на Пловдив.

 

 

 

 

Осем месеца преди вота е сигурно, че следващият градоначалник ще е от кръга на познатите в местната политика лица. Това е така, защото извън тях няма разпознаваем кандидат, а и до изборите през октомври няма време за налагането на нов играч.

 

 

 

 

 

За трите подобни опции, предложени в анкетата, са гласували общо 10,5%, разпределени както следва: 5,3% за кандидат на БСП, подкрепен от президента Радев, 3,5% за нов кандидат на десницата и само 1,7% за кандидат, излъчен от неродения проект на Слави Трифонов.

 

 

 

 

Любопитното е, че левите, десните, президентът Радев и Слави Трифонов заедно тежат по-малко като опоненти на Иван Тотев от силната жена, която стои зад неговите успехи. С чувство за хумор за шеговитата опция мама Роза сама да извади сина си от политиката са гласували 12,4% от участниците в анкетата.

 

 

 

Който и да свърши работата обаче, едно е сигурно – според читателите, участвали в анкетата, на есен кметският кабинет ще има нов стопанин.

 

Марица, Петел

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024