СВЯТ

Пред многохиляден митинг Николас Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори… (ВИДЕО)

Пред многохиляден митинг Николас Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори… (ВИДЕО)

1549137213

 

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори в страната. Това стана по време на многохиляден митинг на негови привърженици в Каракас, предава Нова тв.

 

 

 

„Те искат избори? Ние ще проведем парламентарни избори“, каза Мадуро в реч, която беше излъчвана на живо в Туитър и Фейсбук, съобщава ТАСС. Той уточни, че предложението за вота в момента се намира за разглеждане в Конституционната асамблея на Венецуела и в обсъждането му ще бъде призовано населението на страната.

 

 

 

 

Мадуро отново каза, че е готов във всеки един момент да започне диалог с политическите си противници. „Потвърждавам, че поддържам инициативата на Мексико, Уругвай и Боливия да започнем национален диалог, за разрешаване на проблемите между венецуелците“, бяха думите на Мадуро.

 

 

 

 

 

По-рано президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че страната му може да приеме преговори между правителството на Венецуела и опозицията, ако и двете страни се съгласят да започнат такива.

 

 

 

Мандатът на действащия парламент – Националната асамблея – изтича в началото на 2021 година. В настоящия момент, пълно мнозинство в законодателния орган имат политическите противници на Мадуро. На 23 януари лидерът на опозицията и председател на парламента Хуан Гуайдо се обяви за изпълняващ длъжността временен президент на страната.

 

 

 

Той беше признат от САЩ, държавите от „Групата Лима“ с изключение на Мексико, Организацията на американските държави и още редица други страни.

 

 

 
Европейските държави, сред които Великобритания, Германия, Испания, Холандия и Франция обявиха, че ще признаят Гуайдо за временен президент ако Николас Мадуро не свика нови президентски избори до 8 дни.

 

 

 

 

В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към диалог за излизане от кризата.

 

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024