Русия

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

 

чек2111781303

 

 

Русия е била и ще бъде суверенна държава. Някои страни могат да бъдат несуверенни, но Русия – не и това е аксиома. Това подчерта руският президент Владимир Путин по време на традиционното си обръщение пред Федералното събрание на страната.

 

 

 

„Необходимо е Русия да бъде съхранена като цивилизация, основана на многовековни традиции и ценности. (…) За устойчиво развитие, Русия се нуждае от мир. Развиваме военнопромишлен комплекс и разработваме оръжия, за да е сигурно, че никой няма да смее да оказва на страната силово влияние”, категоричен беше той.

 

 

 

По думите му антируската политика не съответства даже на интересите на САЩ именно заради способността на Русия да се защити.

 

 

 

„Политиката на САЩ едва ли може да се нарече приятелска. Продължават антируските акции, Щатите налагат незаконни санкции, демонтират нормите на международното право. При това Русия е наричана „заплаха”, но това е невярно”, подчерта държавният глава.

 

 

 

 

По думите му напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от страна на Москва е дошло след нарушение от страна на Вашингтон – в Европа са били разположени ПРО установки „Иджис”, които могат да изстрелват и крилати ракети „Томахоук”.

 

 

 

„Времето за достигане на Москва е около 10 минути”, отбеляза Путин и посочи, че заради това страната му е започнала работа по „асиметрични действия”. По време на изказването той отново представи перспективните разработки на руския военнопромишлен комплекс.

Той определи хиперзвуковата ракета „Авангард” като програма, сходна по важност с първия изкуствен спътник, изстрелян от СССР. По думите му комплексът влиза в серийно производство, а още няколко нови системи се подготвят за внедряване във всички родове войски.

 

 

 

Сред тях е нова летяща с над 9000 км/ч ракета – „Циркон”, предназначена за кораби и подводници, новата междуконтинентална балистична ракета „Сармат”, безпилотна ядрена подводница, лазерни установки и др.

„Знанията и компетенциите, получени при разработката на оръжия, трябва да се насочат към гражданската сфера”, отбеляза Владимир Путин. Той посочи, че ще бъдат създадени нови научно-технологични центрове и ще се разгърнат мащабни програми за подготовка на кадрите – още от техникумите.

 

 

Повече деца и по-малко данъци

 

 

Главната ни задача е съхранението на народа, подкрепата за семействата. Това винаги е било и ще остане мощен нравствен запас. Русия навлезе в сложен демографски период – раждаемостта спада. Това заяви в началото на ежегодното си обръщение Путин.

Руският президент предлага да се увеличи държавната финансова подкрепа за семействата с деца.

Предлага се и вдигане на държавната помощ за деца-инвалиди до 10 хил. рубли (261 лева – б.р.). „Разбирам, че това не е много. Но така или иначе подобна мярка може да бъде допълнителна подкрепа в семействата, където детето се нуждае от грижи”, поясни президента.

„Повече деца – по-малко данъци“ – този принцип предлага още държавният глава. Семействата с деца, които изплащат ипотечни кредити, ще бъдат подпомогнати. За целта ще трябват допълнителни пари от хазната, посочи Путин и добави, че държавата разполага с този ресурс и знае откъде да го вземе.

 

 

 

Решаването на проблема с демографската криза е пряко свързано с преодоляване на бедността, каза още той. През 2000 г. 40 млн. руснаци са живели под чертата на бедност, сега са 19 млн.

 

 

 

В тази връзка руското правителство ще започне програма за подкрепа на хора, изпитващи финансови и житейски трудности. Програмата ще се осъществява на принципа на договор с нуждаещото се лице и помощта за всеки отделен случай ще бъде индивидуална.

 

 

 

Предлага се и „кредитна ваканция” за теглилите кредит руснаци, които неочаквано се сблъскват със събития, възпрепятстващи погасяването на кредита – например тежка болест.

 

 

 

„Не трябва да поставяме човека в задънена улица. Трябва да има законодателни гаранции при такива случаи. Необходима е отсрочка при погасяването на ипотечния кредит при онези граждани, които поради някакви причини нямат парите за това”.

 

Би ти ви

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024