Политика

Радев отвърна на удара: Правителството няма позиция за Венецуела, крие се зад колективната безотговорност

Радев отвърна на удара: Правителството няма позиция за Венецуела, крие се зад колективната безотговорност

 

 

epa06367016 Bulgarian President Rumen Radev speaks to the media following his meeting with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 04 December 2017. Rumen Radev is on a State visit to France from 04 to 06 December 2017.  EPA/YOAN VALAT

 

 

Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. Точно по тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми, не е тази, която подкрепят повече държави. А е тази, която уважава правото и суверенитета. Това коментира президентът Румен Радев по повод разнобоя между правителството и президента по повод събитията във Венецуела и липсата на комуникация между институциите.

 

 

 

 

Коментара си държавният глава направи след представянето на „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“ от страна на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

 

 

 

 
„Затова ненамесата е основен принцип. А намесата в случая във Венецуела рискува да ескалира напрежението, включително и в международен план. Защо не питате за намесата на Италия по повод на „жълтите жилетки“ във Франция и какъв е отговорът на Франция“, попита риторично президентът.

 

 

 

 
„А само ден след моята позиция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи същия призив – за ненамеса“, припомни държавният глава.

 

 

 

 
„Що се отнася до комуникацията, тук основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция“, отбеляза президентът.

 

 

 

 

 

„Така че аз няма какво и с кого да обсъждам. Въпреки това, аз изпратих моята позиция, много добре аргументирана, още предния ден преди съвета по сигурност. И виждате, че за пореден път правителството се крие зад колектиивната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия по вътрешни проблеми.“

 

 

 

Очаквайте подробности

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024