Здраве

Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

 

mogila-e1487922857340

 

 

 

Болницата в Овча могила премина на целогодишен режим на работа, съобщи нейният директор д-р Виргиния Цолова. Това стана възможно, след като са изградени нова балнеология, физиотерапия и столова със 120 места. Основният лечебен фактор в болницата в Овча могила е водата. Над 80% от минералните води в страната са слабо минерализирани, т.е. съдържат до 1 грам на литър минерално вещество.

 

 

 

В Овча могила тя съдържа 4 грама на литър минерално вещество, попада в групата на умерено минералните и е „силна вода”, подходяща за лечението на много заболявания. По своя характер тя е хипертермална, извира с температура 45 градуса. „Мисля, че нашата вода, макар и близка по физико-химичен с тази в Павел баня, е различна по своята минерализация и в това е нейната сила. Смея да заявя, че сме единствената база в България, която лекува с такава вода и минерализация”, уточнява д-р Цолова.

 

 

 

 

„Ние работим от 1975 г., но доста години работихме сезонно и това не ни позволяваше да приемаме пациенти целогодишно, което бе основната причина да търсят други бази. Много от пациентите са от селата, от малките градове и тяхното идване е свързано със земеделската работа, със сеитба и прибиране на реколтата, а ние спирахме точно когато тези хора можеха да дойдат. Ние работехме от началото на април до началото на октомври, т.е., когато тези хора можеха да дойдат, ние затваряхме. Сега се надявам, че ще дадем възможност на всички желаещи да дойдат да се лекуват при нас и да се възползват от тази много лековита минерална вода”, коментира д-р Цолова.

 

 

 

 

Много са заболяванията, които се повлияват успешно от минералната вода на Овча могила. „Първата и най-съществена група е на заболяванията на опорно-двигателния апарат, тук бих посочила най-често срещаното заболяване артрозата, или шипове, както е известно сред хората, ревматоидния и другите видове артрити”, пояснява специалистът.

 

 

 

 

Друга съществена група са заболяванията на периферната нервна система от възпалително, ендокринно и инфекциозно естество – невралгии, неврити, радикулити, полиневрити, полиневропатии и др. Много успешно се повлияват някои ендокринно-обменни заболявания като диабет, подагра и техните усложнения.

 

 

 

В Овча могила комплексното лечение на пациентите се провежда под контрола и грижите на специалисти – лекари, физиотерапевти, медицински сестри, рехабилитатори, водолечители и общ персонал. Основно е балнеолечението в новата балнеология под формата на минерални вани, лечебни и минерални басейни, джакузи, което е гордостта на санаториума, тангентори.

 

 

 

 

В най-близко време се очаква да бъдат доставени и специални вани – перлена и хидромасажна, очаква се и изграждане на сауна. Болницата има сключен договор с НЗОК по две клинични пътеки – за лечение на опорно-двигателния апарат и за рехабилитация и лечение на заболявания на периферна нервна система. Хората, които желаят да се възползват от лечение по тях, трябва първо да се свържат с регистратурата на санаториума на телефон 24 41 за резервация и информация какви документи са необходими.

Александър ШАБОВ

 

Източник: Борба.БГ

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023