Политика

Скандал! ГЕРБ отмениха преференциалното гласуване на среднощно заседание на правната комисия

Скандал! ГЕРБ отмениха преференциалното гласуване на среднощно заседание на правната комисия

 

 

Данаил Кирилов и Цветан Цветанов_1430289276225

 

 

Преференциалното гласуване отпада, остават мъртвите души в избирателните списъци, няма да има избор на нова ЦИК, отпада машинното гласуване, отменено е дистанционно гласуване, решенията в РИК и ЦИК ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3 както беше досега.

 

Тези скандални промени в Изборния кодекс гласуваха депутатите от управляващото мнозинство в правната комисия, чието заседание ще продължи до 04 часа тази нощ.

 

 

 

 

Мнозинството в комисията отхвърли предложенията лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители от левицата за публичен регистър на избирателите и актуализация на избирателните списъци.

От опозицията искаха още в срок до 20 март 2019 г. ЦИК да извърши проверка на данните в списъците с данните в регистъра на населението и да ги актуализира.

 

„Идеята за активна регистрация на избирателите, която сега предлагат БСП, бе отхвърлена от Конституционния съд“, аргументира се председателят на Правната комисия Данаил Кирилов.

 

Три месеца преди евровота депутатите гласуват на бегом и по нощите най-важните промени в Изборния кодекс.

 

 

 

 

Сред предложенията за приемане на второ четене, са номерата на партиите в бюлетината да отпадне, за да се избегне феноменът 15/15.

 

От ДПС предлагат промяна в прага за преференцията, а управляващите настояват да отпадне забраната за оповестяване на социологическите резултати в изборния ден.

 

По време на заседанието бе направена и демонстрация на български машини за гласуване. Тема, която скара управляващи и опозиция.

 

 

 

БСП настояват машинно гласуване и смяна на състава на ЦИК, тъй като мандатът на членовете на комисията изтича, докато от ГЕРБ търсят ограничение на машинния вот в около 1500 секции в страната от общо 12 000. Изобретателят на българската машина за гласуване направи демонстрация пред депутатите как се работи с нея.

 

От ГЕРБ приемат, че не е добре избор на нова ЦИК  да става преди евровота, тъй като влизането на неопитни хора в ЦИК можело да доведе до затруднения в изборния процес.

 

 

 

 

Новите правила, гласувани на второ четене от правната комисия, които касаят взимането на решения в избирателните комисии, са удар върху правата на гражданите, категорични са от БСП.

Повечето районни избирателни комисии се доминират от членове от ГЕРБ и новият начин за взимане на решения предпоставя резултата. Това ще хвърли съмнение върху целия изборен процес. Сегашният текст стимулира членовете да търсят консенсус и да се съобразяват с думата на по малките, заяви Пенчо Милков от БСП.

 

 

 
Когато държавен орган не изпълнява съдебно решение на Върховния административен съд, има разпоредби какво се случва с гражданин, още повече длъжностно лице и представител на постоянно действащ държавен централен орган на административната власт, какъвто е ЦИК, който си позволява да не изпълни решение на Върховния административен съд. Изобщо не е мястото вие да уреждате това нещо в материалния закон, който е Изборният. Политическата действаща власт има възможността да се репликира при решение с 50 плюс едно. Затова е заложен в Изборният кодекс въпросът за две трети. Но възможното решение с неизпълнение на съдебни решения не е в това да девалвираш мнозинството, с което се взима решението на ЦИК, и да го намалиш. Тоест ние не се справяме, не ни спазват решенията на Върховния съд, нека намалим мнозинството“, каза Милков.
След като комисията не се съобрази с позицията на БСП и гласува предложението с 13 гласа за и пет против, Крум Зарков от БСП напусна залата с думите:

 
 „Бързайте, не ни слушайте! Ще ни чуете! Ще ни чуете в зала в Конституционен съд. Откъдето и да е, ще ни чуете, защото бързате“.

 

 

Депутатите ще работят до ранни зори, след което до 8.00 трябва да напишат протокола, за да е готов за парламентарното заседание , което ще започне в 9.00.

 

Окончателното решение по текста ще бъде взето от пленарна зала.

 

„Утре ще има бой за демокрацията“, заканиха се депутати от опозицията, гневни за потъпкване на демократичните правила на избора

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024