Политика

Соломон Паси: Диктаторите подкрепят диктатори. Затова Китай, Русия и Куба подкрепят Мадуро

Соломон Паси: Диктаторите подкрепят диктатори. Затова Китай, Русия и Куба подкрепят Мадуро

 

solomon

 

 

 

Позицията на външния ни министър за Венецуела я намирам за умерена, една средноевропейска позиция и подкрепяме един много разумен европейски консенсус.

Това каза в ефира на Нова ТВ бившият външен министър Соломон Паси.

 

 

 

 

 

Той посочи три важни въпроса, на които трябва да си дадем отговор, когато изразяваме мнение за Венецуела: какво е Венецуела; дали проблемът за битката между свободата и суверенитета е от днес и какъв е интересът на България в тази ситуация, като членка на ЕС.

 

 

 

 

 

По думите му Венецуела е първата по богатство на петролни залежи в света. Но там има инфлация, която наближава 2 млрд%, те са престанали да я изчисляват. Има купони за храна, няма лекарства, отказват хуманитарна помощ, има титанична корупция – шепа генерали контролират петролното богатство и е най-големият хъб на наркотрафика в Латинска Америка.

 

 

 

 

 

 

10% от венецуелците са в емиграция. А Мадуро, като всеки диктатор по света има нужда от подкрепата на всички диктатори. Но те не могат да бъдат свалени едновременно. В Северна Корея, например, е един концлагер и няма условия да бъде свален режима там.

 

 

 

 

Мадуро е ограден с една кубинска охрана, като Китай, Русия и Куба са му най-силните партньори и те имат интерес да поддържат Мадуро. Нашата позиция е съвсем друга – ние трябва да защитаваме демокрацията.

 

 

 

 

 

Гуайдо е един марксист, той е носителят на промяната, от каквато нужда има Венецуела. Затова и ние подкрепяме тази промяна, аргументира виждането си за Венецуела Паси.

 

 

 

 

 

Той е категоричен, че в България имаме една нормална демокрация, а най-вече над нас имаме един ЕС, който е гарант за развитието на демокрацията.

 

 

 

 

 

На въпрос на водещия как ще коментира желанието на някои хора да бъде поискан импийчмънт на президента Румен Радев заради това, че той категорично се обяви в подкрепа на Мадуро, бившият външен министър бе лаконичен: Не споделям позицията му за Венецуела, но уважавам мнението му.

 

 

 

 

Източник: Епицентър.бг

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024