ОБЩЕСТВО

„Топлофикация“ начисли сметка от 6 хиляди лева за необитаемо жилище

„Топлофикация“ начисли сметка от 6 хиляди лева за необитаемо жилище

 

83349d3ec3094f50aad45e5c6faa0905

 

 

 

Със сметка от 6000 лева бил изненадан от столичната топлофикация нашенец, живеещ в Канада, имащ жилище в София, съобщават от Федерацията на потребителите, предава „Монитор“.

Според Константин Павлов от федерацията, абсурдно е да се трупат задължения без хората да знаят за тях.

 

 

 

 

„Задълженията, начислени по 1200-1300 лв. за 4 отоплителни сезона, са не са само за сградна инсталация, а заради вътрешна наредба, според която при неосигурен достъп за отчитане на уредите се начислява максимален отопляем обем и количество топла вода. Логично човекът не може, докато е на другия край на света да осигури достъп до имота. Преди време той е декларирал, че не потребява нищо и жилището не се обитава. От фирмата за дялово разпределение пък заявили на абоната, че не ги интересува за нулевите показания на уредите, щом не е бил осигурен достъп“, разказва експертът.

 

 

 

 

По думите му дори радиотчитането не е спасение, защото според въпросната наредба веднъж годишно трябва да се направи физически отчет на уредите на място и това е „черната дупка“ в наредбата и припомни за решението на ВАС от април миналата година за незаконността на дяловото разпределение.

 

 

 

 

 

 

Павлов обясни, че абонатът е потърсил съвет във федерацията по възможността за подаване на иск за връщане на парите. Топлофикаторите обаче размахват наредбата и казват, че срокът за обжалване е бил три месеца след получаване на изравнителна сметка. „Случаят не е единичен, защото много хора работят в чужбина и невинаги успяват да се върнат, когато се отчита парното“, поясни Павлов.

 

 

 

 

 

Вчера новото ръководството на „Топлофикация“ обяви, че работи за повишаване на събираемостта на сметките като най-важна цел за финансовото стабилизиране на дружеството. По време на открито заседание на КЕВР новият изпълнителен директор Кремен Георгиев отчете, че дружеството отчита 75% събиране на дължими такси от абонатите и обещава следващите месеци да направи събираемостта на 100%. За програма „Хоризонт“ на БНР той поясни, че практиката с изпращането на частни съдебни изпълнители на задлъжнели абонати ще продължи, но „не по този начин и не в този мащаб“. Той призна, че за миналата година инвестиционната програма на дружеството не е изпълнена, но това никога не се било случвало.

 

 

 

 

Константин Павлов от Федерация на потребителите обаче смята, че подобни планове са трудни за реализиране:“От 15 години се опитват. Може да си водят дела и да ги увеличат от 10 хиляди на 12-15 хиляди. Хората обаче с доход от 100 лв. как ще платят сметка 150? Това предполага увеличаване на дълговете на дружеството. Последният одит показва, че те са 835 млн. лв. Все повече съдии обаче отсъждат в полза на абонатите и не карат по инерция.

 

Монитор

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024