Европа

Унгария достойна пред Помпео, без страх обвини в лицемерие критикуващите Русия западни страни

Унгария достойна пред Помпео, без страх обвини в лицемерие критикуващите Русия западни страни

epa07362587 Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto (R) and US Secretary of State Mike Pompeo hold a joint press conference after their meeting in the ministry in Budapest, Hungary, 11 February 2019. Pompeo is on an official visit to Hungary.  EPA/Zsolt Szigetvary HUNGARY OUT

 

Унгарският външен министър Петер Сиярто е подчертал по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпео лицемерието на западните страни към Русия, съобщават руските медии.

 

 

 

 

По време на пресконференцията Помпео е говорил за значителното нарастване на влиянието на Русия на международната сцена. Освен това той подчертал, че руската страна „не споделя стремежа за свобода“.

 

 

 

Помпео към Орбан: Путин забива клин

Помпео към Орбан: Путин забива клин

САЩ разтревожени за целостта на НАТО

„Не можем да позволим на Путин да сее разцепление между приятели в НАТО. Унгария знае от собствената си история, че авторитарна Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките страни„, коментирал държавният секретар на САЩ.

 

 

 

В отговор на това Сиярто отбелязал, че сътрудничеството с Москва нямало да попречи на Будапеща да бъде надежден съюзник на Вашингтон и Брюксел.

 

 

 

 

„Що се отнася до Русия – казах на държавния секретар за това – това е огромно лицемерие и политическа коректност на политическата сцена в Европа. Защото не унгарски или централноевропейски енергийни компании участват в „Северен поток-2“ заедно с „Газпром“.

 

 

 

На Петербургския международен икономически форум в качеството на главен гост беше поканен не министър-председателят на Унгария, а френският президент. И до Путин на сцената седяха не ръководители на унгарски енергийни компании, а ръководителите на най-големите западни корпорации„, подчерта унгарският първи дипломат.

 

 

 

 

Освен това Сиярто призовал да се оцени мащаба на търговията на европейските страни с Русия.

 

 

 

 

„Ние сме, да кажем така, доста зле, за да ни представяте така, сякаш имаме тесни връзки с Русия“, заключил унгарският външен министър.

 

 

 

 

По-рано Сиярто вече настоя, че смята за неоснователни обвиненията на Европейския съюз срещу Будапеща за твърде силно сближаване с Русия.

 

 

 

 

Според него Брюксел поддържа много по-близки отношения с Москва, но „единствената разлика е, че те се опитват да прикрият големия бизнес под привидни кавги“.

 

Нюз БГ

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024