Анализи

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“: Планът за революция във Венецуела се провали

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“: Планът за революция във Венецуела се провали

 

 

 

1551250892

 

 

Вече месец Николас Мадуро и Хуан Гуайдо се борят за властта във Венецуела. Въпреки влиятелната подкрепа от чужбина, безпомощността на Гуайдо става очевидна. Върви ли революцията по план? Това пише влиятелният германски в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. 

 

 

 

 

 

 
Венецуелската опозиция и нейните чуждестранни помощници не искат да се предават. Те планират нови акции, за да доставят все пак хуманитарна помощ в барикадираната от военните държава. Но както и да завърши следващият рунд на конфронтацията по границата, в събота настъпи пауза в конфликта между властелина Николас Мадуро и признатият от значителен брой държави временен президент Хуан Гуайдо.

 

 

 

 

 

Неговият „официален“ призив към международната общност – „ние сме длъжни да разглеждаме всички варианти, за до постигнем освобождението на нашето Отечество“ – стана израз на неговата безпомощност, да не кажем отчаяние.

 

 

 

 

 
Мадуро може да използва призива на Гуайдо като доказателство, че неговите противници искат да положат страната заедно с нефтените ѝ богатства на олтара на „американските империалисти“. Срещата на Гуайдо с американския вицепрезидент Майк Пенс в понеделник в Богота предоставя на диктатора от Каракас необходимите аргументи за такива обвинения.

 

 

 

 

Така завършва месецът, който необичайно планомерно и организирано премина под знака на въстанието срещу закрепилата се в продължение на две десетилетия диктатура. Още преди на 23 януари пред хиляди свои сънародници да се обяви за временен президент, бившият лидер на студентското движение Гуайдо си беше осигурил подкрепата както на Вашингтон, така и на важните съседни държави.

 

 

 

 

 

 

 
Въпреки жестоките ограничителни мерки срещу него, Гуайдо съумя да проведе митинги, да дава интервюта и да организира международна акция, в хода на която се разпространяваха впечатляващи кадри на струпваната край границата хуманитарна помощ. В програмата бе предвиден дори концерт под открито небе, който да вдъхнови помощниците му.

 

 

 

 

 

Но планът се провали. Едва няколко полицейски служители се отказаха от Мадуро и само отделни товари с помощи бяха доставени в страната. Мадуро държи своите войски под пълен контрол.

 

 

 

 

 

 
Американският държавен секретар Майк Помпео публикува резки изказвания в Туитър. Тай нарече Мадуро „болен тиранин“ и обяви „мерки“ против онези, които блокират демократичните промени. Но той малко говори за това, че за развитието на събитията има отдавна глобално съгласуван сценарий.

 

 

 

 

 

И все още не е ясно дали Гуайдо ще успее въобще да се завърне в Каракас след появата си в Колумбия.

Дали наистина всичко върви по план?

 

Източник: ИноСМИ

 

Превод и редакция: Епицентър.

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023