Европа

Франция и Германия ще подкрепят Кьовеши за първи европейски прокурор

Франция и Германия ще подкрепят Кьовеши за първи европейски прокурор

 

laura_codruta_kovesi_2

 

 

Франция и Германия обмислят да подкрепят румънската кандидатка Лаура Кьовеши за първи европейски прокурор, въпреки че имат свои представители

 

Кьовеши е фаворит на първо място, следвана от французина Франсоа Бонер и германеца Андрес Ритер, като  на 4 февруари имената им са представени в Европейския парламент и Съвета на ЕС, които ще имат последната дума.

 

 

Румъния в качеството си на ротационен председател заяви на 5 февруари чрез своя правосъден министър Тудорел Тоадер, че ще настоява в Съвета по правосъдие и вътрешен ред да не избира Кьовеши, защото миналата година тя бе уволнена като главен прокурор на Националната антикорупционна дирекция от президента Клаус Йоханис.

 

 

 

 

Той неохотно се подчини на решение на Конституционния съд, сезиран по инициатива на Тоадер, под предлог че Кьовеши извършила много нарушения, разобличавайки десетки корумпирани официални лица, включително и магистрати.

 

 

 

Председателят на Комисията по външните работи на Бундестага Гюнтер Крихбаум посети миналата седмица от вторник до четвъртък Румъния и заяви на пресконференция в Букурещ: „Г-жа Кьовеши има несъмнена компетентност, тя е предопределена за поста и мога да си представя, например, че Германия и Франция биха постигнали компромис да намерят взаимноприемливо решение в полза на румънската кандидатка.

 

 

 

Приканих румънския министър на правосъдието да подкрепи румънската кандидатка, защото тя има възможност да стигне до висок европейски пост, а иначе на практика би била отхвърлена от собствения си народ“.

 

 

Лаура Кьовеши пет години бе лице т.нар. румънски модел за борба с корупцията на високо равнище, който произведе ефективни присъди срещу министър-председатели, министри, депутати, съдии, прокурори, олигарси и всякакви високопоставени лица. От 2016 г. социалдемократите, които се върнаха на власт, опитват чрез законови хватки в парламента да сложат спирачка на този процес, заради което Румъния е остро критикувана от европейските институции.

 

 

Българските власти отхвърлят „румънския модел“, защото го смятат неподходящ за себе си. Те също са против избора на Кьовеши.

 

segabg.com

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024