Европа

El País разказа как САЩ са изисквали от Испания и ЕС да прекратят всякакъв диалог с Мадуро

El País разказа как САЩ са изисквали от Испания и ЕС да прекратят всякакъв диалог с Мадуро

 

паис190203181624-660x371

 

 

 

Съединените щати предупредиха Испания предварително, че Хуан Гуайдо ще се обяви за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, според El País. При това Вашингтон е оказвал натиск върху Мадрид и ЕС, настоявайки да спре диалога с Николас Мадуро.

 

 

 

 

 

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е предупредила предварително испанското правителство, че Хуан Гуайдо ще се обяви за за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, пише El País. Впоследствие американските власти са оказвали натиск върху Мадрид и Европейския съюз, за да признаят Гуайдо и прекъснали всички канали за диалог с Николас Мадуро.

 

 

 

 

 

 

„Ние сме под огромен натиск, няма да ви кажа кой е, но можете да си представите кой – за да гласуваме против създаването на тази група“, заяви пред Конгреса на депутатите на Испания ръководителят на МВнР на Испания Жозеп Борел, намеквайки за предложената от Европейския съюз група за насърчаване на диалога във Венецуела.

 

 

 

 

 

Още на 22 януари държавният секретар по въпросите на сътрудничеството и иберо-американските въпроси Хуан Пабло де Лайлесия беше на посещение във Вашингтон, където се срещна със заместник-държавния секретар по въпросите на Западното полукълбо Кимбърли Брайър и представители на Съвета за национална сигурност на САЩ. На срещата, наред с други неща, се говори за Венецуела. Събеседниците на испанския дипломат му обявяват, че в тази латиноамериканска страна ще се случат„важни събития”, но не му съобщават никакви подробности.

 

 

 

 

 

За какво точно става дума, стана известно на 23 януари, когато дойде обаждане от американското посолство в Мадрид. Същия ден в The Wall Street Journal се появи статия: в нея вицепрезидентът Майк Пенс изрази подкрепа за Гуайдо, с когото бе говорил седмица по-рано.

 

 

 

 

 

 

Както пише изданието, „пророчеството“ за председателя на опозиционния венецуелски парламент се сбъдна няколко часа по-късно. В присъствието на стотици хиляди хора Гуайдо се обяви за временно изпълняващ длъжността президент. И тогава за по-малко от четири часа Доналд Тръмп официално го призна. По-нататък, по същия начин постъпиха и редица страни от Латинска Америка, които най-активно се противопоставяха на Мадуро. Само Мексико отказа да признае Гуайдо.

 

 

 

 

 

Новината, че председателят на Националната асамблея на Венецуела се е обявил за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, испанският външен министър узнава по време на срещата с португалския си колега Аугушту Сантуш Силва. Както Мадрид, така и Лисабон имат сериозни интереси във Венецуела, защото от милиони европейци, живеещи в тази латиноамериканска страна, почти половината са испанци и португалци. Така ръководителите на МВнР на Испания и Португалия реагираха на това с голяма предпазливост.

 

 

 

 

 

 

Няма да подражаваме на никого“– подчерта тогава Борел.

„За нас не е достатъчно, че САЩ са го признали“, отбеляза Сантуш Силва.

 

 

 

При това и двамата апелираха за необходимостта да се запази единството на ЕС. Тогава Борел говори по телефона с американския посланик в Мадрид, Дюк Бюкан III и председателя на испанското правителство Педро Санчес.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

Както признават източници в правителството, министерството на външните работи на Испания и министър-председателят първоначално се различавали във възгледите си за случилото се във Венецуела. Санчес не искаше да стои настрана, защото политическите му опоненти вътре в страната използваха отказа да подкрепят Гуайдо срещу него. Освен това, изявленията на френския президент Емануел Макрон в подкрепа на венецуелската опозиция рязко контрастираха с мълчанието на Санчес.

 

 

 

 

 

Междувременно, външното министерство се опасяваше от непредвидените последици от тази безпрецедентна стъпка. Ставаше дума не само за юридически съмнения за самопровъзгласяването на Гуайдо, но и за нарушаването на традиционната доктрина на Естрада, според която дипломатическите отношения не се признават от правителството, а от държавата като цяло. И тук за пръв път говорим за признаване на президента, който не контролира държавния апарат, и за прекъсване на отношенията с онзи, който де факто държи властта в ръцете си, макар законността на неговото управление да се поставя под въпрос.

 

 

 

 

 

На 24 януари Борел проведе среща с американския посланик. Според информация от различни източници, представителят на Тръмп е заявил на министъра колко важна е според Вашингтон ролята на Испания и Португалия във венецуелската криза, заради способността им да вдъхновят с примера си останалите членове на ЕС.

Дюк Бюкан III постави две искания: първо, незабавно да признаят Гуайдо за законен президент; второ, да се откажат от запазването на каналите за диалог с Мадуро.

 

 

 

 

 

„Съединените щати са убедени и ни казаха, че няма повече място за посредничество, помощ, разговори и други неща“, призна Боръл, в речта си в испанския Конгрес на депутатите тази сряда.

Тоест, изисквало се е „да се взривят всички мостове, да се изолира Мадуро и да се увеличи натиска, за да се постигне падането му“, обяснява изданието.

 

 

 

 

 

На 25 януари ръководителят на МВнР на Испания обяви, че Испания ще признае Гуайдо, ако в „разумно кратко време” Мадуро не обяви провеждането на избори под надзора на международната общност.

А на 26 януари испанският премиер Педро Санчес отправи същия ултиматум, уточнявайки, че Мадуро трябва да обяви провеждането на президентски избори в рамките на осем дни.

 

 

 

 

 

Вчера в Букурещ Борел потвърди, че Испания ще признае Гуайдо за временно изпълняваш длъжността президент на Венецуела следващия понеделник. Междувременно Европейският съюз най-накрая създаде контактна група, въпреки че сега нейната задача ще бъде да съдейства за провеждането на избори във Венецуела, съобщава El País.

 

 

 

 

Коментари на читателите на El País:

Luis Caliva: За нищо и никога няма да бъда привърженик на Тръмп … но той върши много добра работа. Мадуро и бандата му ще напуснат в следващите дни или часове.

Pues Mejor No: Диктаторът си тръгва, правилно или неправилно, но той си тръгва и това е добре.

Yutubve Perezperez: Тоест, Гуайдо е подставено лице, което превръща това движение в държавен преврат, а не в освободително движение. Освен това той узаконява Мадуро на поста му. В наши дни е лошо да си страна с петролни ресурси. Намирате се на мушката на звездно-раираното животно. Венецуела не е първата и не е последната.

Atacayte Yako Още някой съмнява ли се, че това е организиран държавен преврат, организиран от Белия дом? Друго нещо е, че поради боязън, страх и своите интереси, други страни подкрепят това и се преструват, че им харесва.

Превод: М.Желязкова

 

 

Поглед инфо

loading...
0
Европа

More in Европа

ek-bgnes

ЕК: Службите в България покриват политици за пране на пари, не се разследват адекватно финансови престъпления

февруари 28, 2019
северозападthumb_910x0_phppyiyqa_800x_

България окупира дъното на ЕС по БВП, родният Северозапад остава най-бедният регион

февруари 26, 2019
Venezuela and European Union flag together realtions textile cloth fabric texture

ЕС се обяви против военна интервенция във Венецуела

февруари 25, 2019
orig

Европейските социалисти тръгват към изборите през май с нов социален договор за Европа

февруари 23, 2019
epa07372335 Laura Codruta Kovesi, 45, former chief prosecutor of the National Anti-Corruption Bureau (DNA), exits from the Prosecutor's Office headquarters after being informed about the reasons she will be investigated for, in Bucharest, Romania, 15 February 2019. Romania's Justice Minister Tudorel Toader, who removed Codruta Kovesi from her position last year, accused her of signing 'secret' deals with the national intelligence agency in a anti-democratic manner, informing the European Commision about. Kovesi, who was proposed for the post of European Chief Prosecutor, denied the official misconduct and bribery allegations. After Romanian administration decided to block Kovesi application, the European Commission reacted by stating that prosecutors running for the position of European Chief Prosecutor shall be treated fairly. Kovesi said she was informed about the allegations formed by the Special Investigative Section for Prosecutors, and she filed two appeals as a reaction. Romania in the last years struggled to combat corruption, and the DNA was one of the main institutions in the fight it under Kovesi command.  EPA/ROBERT GHEMENT

България гласувала против Кьовеши за европейски прокурор

февруари 23, 2019
неп113359_660_370

Юнкер призова ЕНП да изключи Орбан

февруари 20, 2019