Европа

El País разказа как САЩ са изисквали от Испания и ЕС да прекратят всякакъв диалог с Мадуро

El País разказа как САЩ са изисквали от Испания и ЕС да прекратят всякакъв диалог с Мадуро

 

паис190203181624-660x371

 

 

 

Съединените щати предупредиха Испания предварително, че Хуан Гуайдо ще се обяви за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, според El País. При това Вашингтон е оказвал натиск върху Мадрид и ЕС, настоявайки да спре диалога с Николас Мадуро.

 

 

 

 

 

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е предупредила предварително испанското правителство, че Хуан Гуайдо ще се обяви за за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, пише El País. Впоследствие американските власти са оказвали натиск върху Мадрид и Европейския съюз, за да признаят Гуайдо и прекъснали всички канали за диалог с Николас Мадуро.

 

 

 

 

 

 

„Ние сме под огромен натиск, няма да ви кажа кой е, но можете да си представите кой – за да гласуваме против създаването на тази група“, заяви пред Конгреса на депутатите на Испания ръководителят на МВнР на Испания Жозеп Борел, намеквайки за предложената от Европейския съюз група за насърчаване на диалога във Венецуела.

 

 

 

 

 

Още на 22 януари държавният секретар по въпросите на сътрудничеството и иберо-американските въпроси Хуан Пабло де Лайлесия беше на посещение във Вашингтон, където се срещна със заместник-държавния секретар по въпросите на Западното полукълбо Кимбърли Брайър и представители на Съвета за национална сигурност на САЩ. На срещата, наред с други неща, се говори за Венецуела. Събеседниците на испанския дипломат му обявяват, че в тази латиноамериканска страна ще се случат„важни събития”, но не му съобщават никакви подробности.

 

 

 

 

 

За какво точно става дума, стана известно на 23 януари, когато дойде обаждане от американското посолство в Мадрид. Същия ден в The Wall Street Journal се появи статия: в нея вицепрезидентът Майк Пенс изрази подкрепа за Гуайдо, с когото бе говорил седмица по-рано.

 

 

 

 

 

 

Както пише изданието, „пророчеството“ за председателя на опозиционния венецуелски парламент се сбъдна няколко часа по-късно. В присъствието на стотици хиляди хора Гуайдо се обяви за временно изпълняващ длъжността президент. И тогава за по-малко от четири часа Доналд Тръмп официално го призна. По-нататък, по същия начин постъпиха и редица страни от Латинска Америка, които най-активно се противопоставяха на Мадуро. Само Мексико отказа да признае Гуайдо.

 

 

 

 

 

Новината, че председателят на Националната асамблея на Венецуела се е обявил за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, испанският външен министър узнава по време на срещата с португалския си колега Аугушту Сантуш Силва. Както Мадрид, така и Лисабон имат сериозни интереси във Венецуела, защото от милиони европейци, живеещи в тази латиноамериканска страна, почти половината са испанци и португалци. Така ръководителите на МВнР на Испания и Португалия реагираха на това с голяма предпазливост.

 

 

 

 

 

 

Няма да подражаваме на никого“– подчерта тогава Борел.

„За нас не е достатъчно, че САЩ са го признали“, отбеляза Сантуш Силва.

 

 

 

При това и двамата апелираха за необходимостта да се запази единството на ЕС. Тогава Борел говори по телефона с американския посланик в Мадрид, Дюк Бюкан III и председателя на испанското правителство Педро Санчес.

 

 

 

 

 

Както признават източници в правителството, министерството на външните работи на Испания и министър-председателят първоначално се различавали във възгледите си за случилото се във Венецуела. Санчес не искаше да стои настрана, защото политическите му опоненти вътре в страната използваха отказа да подкрепят Гуайдо срещу него. Освен това, изявленията на френския президент Емануел Макрон в подкрепа на венецуелската опозиция рязко контрастираха с мълчанието на Санчес.

 

 

 

 

 

Междувременно, външното министерство се опасяваше от непредвидените последици от тази безпрецедентна стъпка. Ставаше дума не само за юридически съмнения за самопровъзгласяването на Гуайдо, но и за нарушаването на традиционната доктрина на Естрада, според която дипломатическите отношения не се признават от правителството, а от държавата като цяло. И тук за пръв път говорим за признаване на президента, който не контролира държавния апарат, и за прекъсване на отношенията с онзи, който де факто държи властта в ръцете си, макар законността на неговото управление да се поставя под въпрос.

 

 

 

 

 

На 24 януари Борел проведе среща с американския посланик. Според информация от различни източници, представителят на Тръмп е заявил на министъра колко важна е според Вашингтон ролята на Испания и Португалия във венецуелската криза, заради способността им да вдъхновят с примера си останалите членове на ЕС.

Дюк Бюкан III постави две искания: първо, незабавно да признаят Гуайдо за законен президент; второ, да се откажат от запазването на каналите за диалог с Мадуро.

 

 

 

 

 

„Съединените щати са убедени и ни казаха, че няма повече място за посредничество, помощ, разговори и други неща“, призна Боръл, в речта си в испанския Конгрес на депутатите тази сряда.

Тоест, изисквало се е „да се взривят всички мостове, да се изолира Мадуро и да се увеличи натиска, за да се постигне падането му“, обяснява изданието.

 

 

 

 

 

На 25 януари ръководителят на МВнР на Испания обяви, че Испания ще признае Гуайдо, ако в „разумно кратко време” Мадуро не обяви провеждането на избори под надзора на международната общност.

А на 26 януари испанският премиер Педро Санчес отправи същия ултиматум, уточнявайки, че Мадуро трябва да обяви провеждането на президентски избори в рамките на осем дни.

 

 

 

 

 

Вчера в Букурещ Борел потвърди, че Испания ще признае Гуайдо за временно изпълняваш длъжността президент на Венецуела следващия понеделник. Междувременно Европейският съюз най-накрая създаде контактна група, въпреки че сега нейната задача ще бъде да съдейства за провеждането на избори във Венецуела, съобщава El País.

 

 

 

 

Коментари на читателите на El País:

Luis Caliva: За нищо и никога няма да бъда привърженик на Тръмп … но той върши много добра работа. Мадуро и бандата му ще напуснат в следващите дни или часове.

Pues Mejor No: Диктаторът си тръгва, правилно или неправилно, но той си тръгва и това е добре.

Yutubve Perezperez: Тоест, Гуайдо е подставено лице, което превръща това движение в държавен преврат, а не в освободително движение. Освен това той узаконява Мадуро на поста му. В наши дни е лошо да си страна с петролни ресурси. Намирате се на мушката на звездно-раираното животно. Венецуела не е първата и не е последната.

Atacayte Yako Още някой съмнява ли се, че това е организиран държавен преврат, организиран от Белия дом? Друго нещо е, че поради боязън, страх и своите интереси, други страни подкрепят това и се преструват, че им харесва.

Превод: М.Желязкова

 

 

Поглед инфо

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024