Политика

Борисов раздразнен след 5-часови разговори: Не се разбрахме с турците, не смятат, че са ни обидили

Борисов раздразнен след 5-часови разговори: Не се разбрахме с турците, не смятат, че са ни обидили

 

125559_660_370

 

 

 

Изказване пред журналисти бе качено посред нощ на фейсбук страницата на министър-председателя Бойко Борисов, виднага след инфарктната среща с турската делегация в Букурещ. Ето какво каза той:

 

 

 

 

Те считат че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пуснахме това, за което говорихме, на живо и сега продължават да говорят по телефона. Не считам, че е повече нужно едно и също нещо да говорим. Ако преценят, че трябва да се поднесе извинение, да го направят, аз бях отстъпчив за всякакви други варианти, за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации…

 

 

 

Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се измерват с никакви други ползи, така че ние не сме ги засегнали по никакъв начин, никой не ни е оказвал каквото и да и било въздействие за закона за вероизповеданията, това сме си направили, защото сме считали, че като държава ние сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията.

 

 

 

По толкова много проекти говорихме, че ме е яд, че заради такова нещо си влошаваме отношенията… Те не могат да го осъзнаят и продължават да твърдят, че това по никакъв начин не било натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация…  Те твърдят обратното.

 

 

 
Повече няма какво да изясняваме. Те, техният въпросен външен министър казва, че ни е оказал натиск, за да се приеме закона за вероизповеданията, което е лъжа. Което не е истина. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Това ние самите, знаете, го правихме толкова време – публично, срещи със синода, с мюфтиите, с всички. Какъв натиск, какво е това?

 

 

 

 

Аз ги разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори. Ние, когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания носи плюс. И именно заради добросъседските отношения, ние никога не го правим.

 

 

 

 

 

Разбирам, че в неделя имат избори, но в крайна сметка в България по никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права, свободи, и на вероизповедание, и на всичко останало. Така че това съм защитавал, не се разбрахме за съжаление, завърши премиерът.

 

Турската делегация проведе разговор с външния министър Мевлют Човушоглу за изказването му, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Срещата дори бе прекъсната за повече от час, след което бе отново подновена.

 

 

 

 
Октай бе поканен от румънска страна на пленарната вечеря след насрочения за днес четиристранен формат на Балканската среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия

 

 

 

 

Блиц

 

blitz.bg

loading...
0
Политика

More in Политика

fandakova-1

Фандъкова не слиза от служебната кола, но съветва столичани да ползват градския транспорт

декември 11, 2019
Hemus

Последните 90 км от любимата магистрала на Борисов ще са от чисто злато – 1.38 млрд. лв.

декември 11, 2019
5.image6

Ето какъв самолет са си харесали управниците ни, след като стана ясно, че Фалконът излиза от употреба… СНИМКИ

декември 11, 2019
big_1323

Борисов побесня след интервюто на Радев: Един ден хората ще разберат колко двуличен човек са избрали за президент

декември 11, 2019
залеза2112046900

Радев: Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов. В залеза на своето управление се сети за разследване на главния прокурор

декември 11, 2019
лицеbig_79291220_3317800674958249_8530137617763663872_n

Радев: Българите ще са добре, когато принудят политиците да заживеят само от заплата

декември 11, 2019