Политика

Борисов раздразнен след 5-часови разговори: Не се разбрахме с турците, не смятат, че са ни обидили

Борисов раздразнен след 5-часови разговори: Не се разбрахме с турците, не смятат, че са ни обидили

 

125559_660_370

 

 

 

Изказване пред журналисти бе качено посред нощ на фейсбук страницата на министър-председателя Бойко Борисов, виднага след инфарктната среща с турската делегация в Букурещ. Ето какво каза той:

 

 

 

 

Те считат че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пуснахме това, за което говорихме, на живо и сега продължават да говорят по телефона. Не считам, че е повече нужно едно и също нещо да говорим. Ако преценят, че трябва да се поднесе извинение, да го направят, аз бях отстъпчив за всякакви други варианти, за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации…

 

 

 

Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се измерват с никакви други ползи, така че ние не сме ги засегнали по никакъв начин, никой не ни е оказвал каквото и да и било въздействие за закона за вероизповеданията, това сме си направили, защото сме считали, че като държава ние сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията.

 

 

 

По толкова много проекти говорихме, че ме е яд, че заради такова нещо си влошаваме отношенията… Те не могат да го осъзнаят и продължават да твърдят, че това по никакъв начин не било натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация…  Те твърдят обратното.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 
Повече няма какво да изясняваме. Те, техният въпросен външен министър казва, че ни е оказал натиск, за да се приеме закона за вероизповеданията, което е лъжа. Което не е истина. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Това ние самите, знаете, го правихме толкова време – публично, срещи със синода, с мюфтиите, с всички. Какъв натиск, какво е това?

 

 

 

 

Аз ги разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори. Ние, когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания носи плюс. И именно заради добросъседските отношения, ние никога не го правим.

 

 

 

 

 

Разбирам, че в неделя имат избори, но в крайна сметка в България по никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права, свободи, и на вероизповедание, и на всичко останало. Така че това съм защитавал, не се разбрахме за съжаление, завърши премиерът.

 

Турската делегация проведе разговор с външния министър Мевлют Човушоглу за изказването му, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Срещата дори бе прекъсната за повече от час, след което бе отново подновена.

 

 

 

 
Октай бе поканен от румънска страна на пленарната вечеря след насрочения за днес четиристранен формат на Балканската среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия

 

 

 

 

Блиц

 

blitz.bg

loading...
0
Политика

More in Политика

big_11cc

Конгресът на БСП решава кой и как ще управлява партията

юни 16, 2019
gancheva-bahanov

„Биволъ“: Само за 4 дни ЦИК е изяла 13577 лева – по 169 лева на човек на ден… И машинното гласуване

юни 15, 2019
Image_7191953_308_0

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията!

юни 14, 2019
big_5951

Цяла България попада в обсега на турските С-400, които Анкара закупи от Русия (Инфографика)

юни 14, 2019
-Радев-усмихнат-e1521194106166

Радев към Борисов: Колко километра от АМ „Хемус“ се построиха за 10 години?

юни 13, 2019
бигbig_2

На 13 юни той има рожден ден и навършва кръгъл юбилей…

юни 13, 2019