Икономика

„Газпром“ спира транзита на газ през България за Турция

„Газпром“ спира транзита на газ през България за Турция

 

газпром27514_660_370

 

 

„Газпром“ спира транзита на газ за Турция през България. Компанията е изпратила официално писмо до българското правителство, в което обявява, че ще спре доставките на газ по Трансбалканския коридор през Украйна до януари 2020 г., съобщава турската версия на руския сайт Sputnik News. 

 

 

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е потвърдила наличието на подобно писмо, твърди изданието като се позовава на „Блумбърг“.

 

 

 

Договорът между „Газпром“ и България е за транзит на газ до 2030 г., като всяка година руската компания плаща определена сума на държавата ни.

 

 

 

 

Съгласно договора България може да се обърне към арбитражен съд и да поиска компенсации за плащанията за оставащите 10 години.

 

 

 

Страната ни обаче може да използва това като разменна монета и според информацията ще се обърне към арбитраж, ако разклонението на „Турски поток“ не премине през България.

 

 

 

През декември 2018 г. бе съобщено, че България ще трансформира сегашния договор между „Булгартрансгаз“ и „Газпром Експорт“ за транзит на газ през наша територия до 2030 г. в ангажимент на руската компания да резервира капацитет от бъдещото трасе на газопровода „Турски поток“. Това условие е било поставено на руснаците.

 

 

 

 

Промените възлагат конкретни задачи за изпълнение до края на 2018 г. и сред тях е и регулиране на въпроса с транзитния договор, който „Газпром“ иска да прекрати, тъй като от 2020 г. смята да спре да използва Трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Македония и да пренасочи доставките по „Турски поток“.

 

 

 

Съгласно договора обаче „Газпром Експорт“ е длъжна да плаща транзитни такси на България, дори и да не ползва капацитета на тръбата до 2030 г. съгласно клаузата „Пренеси или плати“ (ship or pay).

 

 

Канал 3, Фрог нюз

loading...
0
Икономика

More in Икономика

нек768x432

Шефът на НЕК скандално призна: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпия! Пазарът е оставен на самотек!

юли 9, 2019
safe_image

Освобождават работници! Шоковите цени на тока спряха заводите

юли 5, 2019
токtok

Драстичен ценови скок от 203% на тока за бизнеса само за 5 дни! У нас мегаватчас е 196 лв., а в Европа едва 70 лв.

юли 3, 2019
обрат1561892443-voo

Трета държава се намеси в избора за локация на нов завод на “Фолксваген”, цака България и Турция

юни 30, 2019
asen-hristov

Засекретиха сделката „ЧЕЗ – „Еврохолд“

юни 27, 2019
Prague, Czech republic - October 1, 2015: Volkswagen car maker logo on a building of dealership on October 1, 2015 in Prague, Czech republic.

„Фолксваген“ реши новият му завод да е край Измир, въпреки „стабилността“ в България

юни 24, 2019