Политика

Ген. Събев: Потенциалът ни да възпираме Русия е нищожен. Може да поканим чужди войски

Ген. Събев: Потенциалът ни да възпираме Русия е нищожен. Може да поканим чужди войски

събевbig__ейййввв

 

 

 

Генералният секретар беше много ясен, че България и Румъния играят стратегическа роля в Черноморския регион. Във връзка с конвенцията от Монтрьо трябва да се има предвид, че кораби могат да навлизат в Черно море само за определен период и до определен тонаж. Това не означава, че само кораби са необходими. Могат и други военни средства, съобщава Днес +.

 

 

 

 

Като ПРО ракети, центрове за отбрана против кораби и други системи. Това заяви по Канал 3 генералът от резерва Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО по повод посещението на генерал секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

 

 

 

 

 

 

По думите му България има такава потребност, тъй като нашата способност в тази насока е нищожна.

„Възпиращият потенциал на България е нищожен. Предвид засилената дейност на Русия в Черно море ние трябва да предприемем адекватен отговор“, каза още генералът и обясни, че този потенциал е доста слаб в целия регион.

 

 

 

 

 

 

Събев изтъкна, че Румъния вече увеличава този си потенциал и заедно с Полша реагира най-адекватно на опасностите на Източния фланг. Според него е допустимо България дори да поиска чужди системи и войски да бъдат разположени на територията ни, за да се реагира срещу Русия.

 

 

 

 

 

 

„Ако България няма такива средства, може да покани да бъдат разположени чужди. Както направи и Румъния. Всъщност и България се ползва от този противоракетен чадър в Румъния. И България трябва да действа в тази насока“, каза Събев и изтъкна, че страната ни може да разположи на територията си ПВО система „Пейтриът“.

 

 

 

 

 

 

Относно резултата от срещата на премиера Борисов и Столтенберг той даде бе критичен в лаконичния си коментар. „Чухме, че България е с НАТО, но никога няма да е против Русия“, изтъкна генералът от запаса.

 

 

 

 

 

 

Той допълни, че има и партии в парламента, които също искат по-въздържана роля за България, „водени от позицията да не дразни Русия“. Конкретно посочи БСП, „Воля“ и „Атака“. „Въпреки че Русия изобщо не се съобразява с държавите от региона и все повече милитаризира Черно море“, каза още той.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него страната трябва и да се съобрази с оценките за заплахата от Русия. „България не трябва да се затваря пред тези оценки, които действително отразяват средата“.

 

 

 

 

 

 

 

На въпрос дали трябва да има чужди бази в страната той каза: „Военноморските бази в региона на Черно море могат да бъдат само национални. Това не означава, че в Черно море не могат да се провеждат учения и да влизат кораби, за да се демонстрира готовност. Могат да се разполагат наземни средства за противодействие. Има достатъчно средства, които да се разполагат.

 

 

 

 

 

 

Защо например да не бъде например една многонационална бригада. Т.е. бригада с военнослвужещи от страни съюзници под ръководството на български генерал. Защо в България да няма многонационална ескадрила“, каза Събев като обясни, че тази бригада може да наброява до 3200-4000 души

 

Петел

loading...
0
Политика

More in Политика

григорfa7fcd9b9c5f345c36a4a004b08135ed

Григор Димитров вдига небостъргач насред Борисовата градина след ОК от Борисов!

юли 8, 2019
божковbig_97

Божков, Домусчиев и Ганчев на килимчето при Първия! Цацаров и Боби Михайлов също на безпрецедентната среща

юли 8, 2019
врагаphpqxef7f_800x

В ГЕРБ ще има комисия за врага с партиен билет. Ако го хванат, няма да има милост

юли 7, 2019
белградbig_images_40_

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

юли 7, 2019
дружноbig_borisov-i-tsvetanov-posledno-edin-drug-002

ГЕРБ дружно „взеха главата“ на Цветанов. Само 10 души гласуваха „против

юли 7, 2019
66252025_2118061954966871_1191990653140074496_o

Нинова: Употребиха гнева на хората, за да легализират обръчите си от фирми

юли 7, 2019