Политика

Елена Йончева: Само чрез Европа ще се преборим с грабежа в България

Елена Йончева: Само чрез Европа ще се преборим с грабежа в България

elena-bgnes-600
Това е битка за България, за справедливост. Само чрез Европа ще се преборим за България! Това заяви избраната за водач на евролистата на БСП Елена Йончева.

Йончева обяви пред bTV, че каквото може вече е направила за противодействие на корупцията в България и следващата стъпка е да се бори от позицията на евродепутат. Даде примери, кои битки ще продължи.

 

Първата битка е срещу корупцията, срещу строителството на оградата. Главният прокурор каза, че има данни за корупция, в ръцете на прокуратурата е оградата, започна тя.

 

Втора битка е тази срещу т.н. „кумгейт“. Когато местен велможа си назначава свои роднини на позиции за големи проекти.

 

По думите и проблемът в България не е корупцията, а грабежът. Европа ще ни даде основните инструменти за да спечелим.
Голямата е битката и за проверката на пътищата. Европа ни е дала десетки милиарди евро. С тях трябваше да имаме достоен живот, да имаме добро здравеопазване, но не се случи с тези милиарди евро. Ще го променим като излезе истината. Защото пътищата не се строят по европейски стандарти, категорична бе Йончева.

 

Пътищата само по документи са строени по европейски стандарти. Искаме чрез европейска лаборатория да се потвърди, че 40% от бюджета на тези пътища отиват у управляващите. И тогава никой, който дойде на власт, няма да си позволи такива грабежи, посочи журналистката.

 

Не ме притеснява, че съм със свален имунитет от ГЕРБ. Да се притесняват тези от ГЕРБ, които изфабрикуваха тези обвинения. Да се притесняват Добрев от Хасково, Тома Биков, който говореше, че мястото на Борисов е в затвора и третият – г-н Тодоров.

 

Тя коментира и избора на нов европейски прокурор и надеждите на българите: Само 8% е доверието в българската прокуратура. Хората вярват, че чрез Европа може да дойде справедливостта. И това може да стане с един европейси прокурор. Лаура се е доказала като боец, че може да стигне до края, каза още тя. Който и да стане европрокурор истината за България ще излезе, най-вече за еврофондовете. Трябва да стигнем до истината чрез закона, допълни Йончева.

 

Тя посочи още, че две-трети от докладите на ЕК са за съмнителни сделки, които касаят български видни политически личности. Кои са те – от управлението, които излизат по телевизията и ни лъжат, каза тя и коментира някои цитати от докладите.

 

Накрая Йончева коментира и днешната битка с лидера на ПЕС Сергей Станишев за водач на евровота на БСП: Той е вторият с най-много номинации. Но дали Станишев ще спечели доверието на Националният съвет? Аз казвам „да“. Станишев ме поздрави с избора за водач, призна тя.

 

България има двама политици на най-високо европейско ниво, признати като такива – Ирина Бокова и Сергей Станишев. Смятам, че те не могат да изпаднат, имат богата политическа биография и който я има,носи и болките от нея. Така Йончева коментира показана й в студиото карикатура, в която тя е изобразена на мотор, а на тениската на гърба й пише: Ако четете това, значи Станишев е изпаднал.

 

Фрог нюз

loading...
0
Политика

More in Политика

Росен Плевнелиев БНТ

Плевнелиев: Ако Радев отиде на 9 май в Москва, ще наруши националния интерес на България

февруари 3, 2020
keremidchiev_bgnes

Бивш консул в Дубай: Божков не е арестуван в ОАЕ, прокуратурата не е изпратила документи

февруари 3, 2020
дхphpucisfz_800x

Горанов уволни цялата комисия по хазарта, назначи началника на кабинета си за нейн шеф

февруари 3, 2020
октай5079f03520bb4c64a4f19a46bc3ef288

Божков не е Цветан Василев. От днес Гешев и Борисов трябва многократно да си увеличат охраната

февруари 3, 2020
dim_uzunov_1

Защо в записи с президента е важно съдържанието, а с хора от кабинета – не

февруари 3, 2020
nenchev

Ненчев счупи тъпомера: Възможно е Десислава Радева да е агент на чуждо разузнаване

февруари 3, 2020