Политика

Елена Поптодорова: Изпитах облекчение от думите на Борисов, че не сме троянски кон на Русия в НАТО

Елена Поптодорова: Изпитах облекчение от думите на Борисов, че не сме троянски кон на Русия в НАТО

 

phpjsbdb5_800x_

 

 

 

Вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова сподели в интервю за предаването „Събота 150“ на БНР, че изпитала облекчение от думите на премиера Борисов „България не е троянски кон на Русия в НАТО“.

 

 

 

 

 

 

Репликата е от пресконференцията след срещата на четири очи на Борисов и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Министерския съвет.

Ще има едно много по-голямо военно оживление в Черно море, прогнозира пред БНР Поптодорова.

 

 

 

 

 

 

„Достатъчно е само да споменем обстановката в Молдова, Грузия, Украйна, за да си дадем сметка, че за съжаление, мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще“, подчерта бившият ни посланик в САЩ.

Според Поптодорова ще се наложи едно по-видимо присъствие на Алианса, „разбира се, съобразено с всички вече договорени задължения, отговорности, права, които и до момента се спазват от въоръжените сили на НАТО и най-вече от ВМС“.

По повод разнопосочните тълкувания на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София тази седмица, тя коментира, че това е една обичайна визита.

„Столтенберг дойде в един напрегнат момент в сферата на сигурността… Но фокусът беше основно върху опасността от хибридна война, която се засилва, сигурността в Югоизточна Европа, Западните Балкани и Черно море“, каза Поптодорова.

code Copy and paste this code on your site.

Елена Поптодорова посочи, че диалогът с Русия е от „критично важно значение“.

 

 

 

 

 

 

 

„За съжаление Русия смята, че е постоянно заплашена, което не отговаря на фактите, по-скоро е видно обратното действие. Виждаме една тревожна Русия, която по-скоро се опитва да излезе извън сегашните си граници и да възвърне част от територии, които са принадлежали някога на Съветския съюз“, каза дипломатът.

Според нея при такъв подход няма как да се получи диалогът в рамките НАТО -Русия.

 

 

 

 

 

 

 

 

„В отговор НАТО основателно смята, че е необходимо да осигури своята защита, но тя не е насочена специално срещу Русия“, подчерта Поптодорова, като посочи необходимостта за защита от хибридни атаки и кибератаки.

По думите ѝ Русия се стреми да създаде нещо като военно неутрална зона в Западните Балкани. „Това минава през Сърбия, опитите, които бяха направени да се препятства Преспанското споразумение, за което получихме изрично признание от Столтенберг… Гърция реагира публично, което бе нещо нечувано до този момент, Македония реагира, Черна гора реагира.“

„Това ни дава една по-практическа и фактологична картина за усилията нашият район да се „кастрира и неутрализира по остър начин спрямо нашата принадлежност към НАТО, но даже и към ЕС“, добави тя.

Оф нюз

loading...
0
Политика

More in Политика

big_30_3

Нинова посочи двете причини, заради които оттегли оставката си

юни 17, 2019
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Много е важно България да не остава без политическа опозиция

юни 16, 2019
конгрес980x551_1560672913

Корнелия Нинова оттегли оставката си, остава лидер на БСП

юни 16, 2019
big_11cc

Конгресът на БСП решава кой и как ще управлява партията

юни 16, 2019
gancheva-bahanov

„Биволъ“: Само за 4 дни ЦИК е изяла 13577 лева – по 169 лева на човек на ден… И машинното гласуване

юни 15, 2019
Image_7191953_308_0

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията!

юни 14, 2019