Политика

Елена Поптодорова: Изпитах облекчение от думите на Борисов, че не сме троянски кон на Русия в НАТО

Елена Поптодорова: Изпитах облекчение от думите на Борисов, че не сме троянски кон на Русия в НАТО

 

phpjsbdb5_800x_

 

 

 

Вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова сподели в интервю за предаването „Събота 150“ на БНР, че изпитала облекчение от думите на премиера Борисов „България не е троянски кон на Русия в НАТО“.

 

 

 

 

 

 

Репликата е от пресконференцията след срещата на четири очи на Борисов и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Министерския съвет.

Ще има едно много по-голямо военно оживление в Черно море, прогнозира пред БНР Поптодорова.

 

 

 

 

 

 

„Достатъчно е само да споменем обстановката в Молдова, Грузия, Украйна, за да си дадем сметка, че за съжаление, мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще“, подчерта бившият ни посланик в САЩ.

Според Поптодорова ще се наложи едно по-видимо присъствие на Алианса, „разбира се, съобразено с всички вече договорени задължения, отговорности, права, които и до момента се спазват от въоръжените сили на НАТО и най-вече от ВМС“.

По повод разнопосочните тълкувания на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София тази седмица, тя коментира, че това е една обичайна визита.

„Столтенберг дойде в един напрегнат момент в сферата на сигурността… Но фокусът беше основно върху опасността от хибридна война, която се засилва, сигурността в Югоизточна Европа, Западните Балкани и Черно море“, каза Поптодорова.

Елена Поптодорова посочи, че диалогът с Русия е от „критично важно значение“.

 

 

 

 

 

 

 

„За съжаление Русия смята, че е постоянно заплашена, което не отговаря на фактите, по-скоро е видно обратното действие. Виждаме една тревожна Русия, която по-скоро се опитва да излезе извън сегашните си граници и да възвърне част от територии, които са принадлежали някога на Съветския съюз“, каза дипломатът.

Според нея при такъв подход няма как да се получи диалогът в рамките НАТО -Русия.

 

 

 

 

 

 

 

 

„В отговор НАТО основателно смята, че е необходимо да осигури своята защита, но тя не е насочена специално срещу Русия“, подчерта Поптодорова, като посочи необходимостта за защита от хибридни атаки и кибератаки.

По думите ѝ Русия се стреми да създаде нещо като военно неутрална зона в Западните Балкани. „Това минава през Сърбия, опитите, които бяха направени да се препятства Преспанското споразумение, за което получихме изрично признание от Столтенберг… Гърция реагира публично, което бе нещо нечувано до този момент, Македония реагира, Черна гора реагира.“

„Това ни дава една по-практическа и фактологична картина за усилията нашият район да се „кастрира и неутрализира по остър начин спрямо нашата принадлежност към НАТО, но даже и към ЕС“, добави тя.

Оф нюз

loading...
0
Политика

More in Политика

Красимир Каракачанов Бойко Борисов

500 млн. лв. ще доплащаме за F-16, в пакета не влизат дори транспортът и застраховката

юли 11, 2019
борето0000306863-article2

Бойко заповяда: Край на ваканциите в Евксиноград, ето къде вече ще почиват министри и вип-чиновници…

юли 11, 2019
блок768x432

Топновина: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16 и от какво се отказваме в него!

юли 11, 2019
дончевbig__оми_лаввввв

Томислав Дончев: В ГЕРБ има самозабравили се, постъпиха повече от 10 сигнала за кметове

юли 11, 2019
atanasova_bgnes1

Десислава Атанасова: Машините не гарантират честни избори, а и интересът към тях е минимален

юли 10, 2019
румен радев портрет

Радев за отменено машинно гласуване: Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията

юли 10, 2019