Европа

ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

epa07366623 A picture taken with a zoom effect shows members of Parliament vote on the EU-Singapore trade agreement at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 February 2019. EPA/PATRICK SEEGER

 

 

Русия повече не може да се възприема като „стратегически партньор“ на ЕС. Това се казва в резолюция на Европейския парламент.

Резолюцията, приета от 402-ма депутати срещу 163, въздържали са се 89 законодатели, оценява сегашното състояние на политическите отношения между ЕС и Русия.

Евродепутатите призовават за удължаване на санкциите срещу Москва. Те отбелязват нови сфери на напрежение между ЕС и Русия от 2015 г., включително намесата на Русия в Сирия, намесата в държави като Либия, Централноафриканската република и продължаващите агресивни действия в Украйна. Депутатите също подчертават руската подкрепа за анти-ЕС партии и крайнодесни движения, намесата на избори и нарушаването на правата на човека в Русия.

Като се имат предвид тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде подготвен да приеме допълнителни санкции срещу Русия. Допълва се, че санкциите трябва да бъдат пропорционални на заплахите, които Москва представлява. През декември 2018 г. Съветът удължи икономическите санкции до 31 юли 2019 г.

Резолюцията също подчертава, че ЕС трябва да преразгледа Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия и да ограничи сътрудничеството си до сфери от взаимен интерес. Депутатите посочват за селективен ангажимент глобални предизвикателства като климатичните промени, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуствения интелект и борбата срещу тероризма.

code Copy and paste this code on your site.

По-тесни отношения ще бъдат възможни само ако Русия напълно изпълни Минските споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна и започне да спазва международното право, пише в резолюцията.

Евродепутатите осъждат дезинформационната кампания на Русия и кибератаките, с които се цели увеличаване на напрежението в ЕС и страните членки. Те са дълбоко обезпокоени от това, че отговорът на ЕС срещу пропагандата и дезинформацията не е адекватен. Необходими са допълнителни действия от Брюксел особено преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

Парламентът категорично осъжда извършваните от Русия нарушения на въздушното пространство на страните членки, особено в Прибалтика, където многократно териториалните води и въздушното пространство са нарушавани. Това нарушаване на международните правила представлява заплаха за съседите на Русия в Черно море, Балтийско море и Средиземно море.

Депутатите отново повтарят безпокойството си, че проектът „Северен поток -2“ може да увеличи зависимостта на ЕС от доставки на руски газ и заплашва вътрешния пазар на Общността.

Законодателите също така са разтревожени от оказваната от Русия подкрепа за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те също съжаляват, че за да дестабилизират държави, които искат да се присъединят към ЕС, Москва поддържа организации и политически сили като тези срещу Преспанското споразумение за разрешаване на спора за името между Гърция и Македония.

Накрая евродепутатите осъждат незаконните финансови действия и прането на пари от страна на Русия, което потенциално е в размер на стотици милиарди евро, изпирани в ЕС всяка година, представляващо заплаха за европейската сигурност и стабилност.

Докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия) обяви, че приключи приятният и дипломатичен език, има много малко място за сътрудничество, докато Русия продължава да окупира части от Украйна и атакува други европейски страни.

 

Нюз БГ

 

loading...
0
Европа

More in Европа

антоанbig_12

Демокрацията във Франция: Полицаи откъснаха ръката на Антоан с граната. Още 5 „жълти жилетки“ са с откъснати ръце, 22-ма са ослепени

март 11, 2019
грешката768x432

В Германия констатираха грешката на Европа в отношенията с Русия

март 11, 2019
big_ме_кееллл

Меркел отхвърли предложението на САЩ да провокира Русия с немски кораби в Азовско море

март 8, 2019
big_1a56

Революция за 5 млн. бедни: Италия въвежда ББД за хората с под 780 евро на месец

март 7, 2019
768x432

Извънредно! ЕК отхвърля искането на Медведев за гаранции по „Турски поток“

март 5, 2019
макарон84856-560x315-trim(0,0,933,700)

Макрон предлага минимална европейска заплата

март 5, 2019