Личности

Медведев – създателят на руската Силициева долина. Какви вести ни носи най-верният човек на Путин?

Медведев – създателят на руската Силициева долина. Какви вести ни носи най-верният човек на Путин?

 

1551372808

 

 

 

 

На 4 и 5 март в България на посещение е руският премиер Дмитрий Медведев. По традицията, която се оформи след 1989 г., визитите на висши руски държавници у нас са около националния празник 3 март.

 

 

 

Този път посещението започва ден по-късно. Програмата му включва разговор с премиера Бойко Борисов.
Самият Борисов ще посрещне госта с официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

 

 

 

 

 

Премиерите Борисов и Медведев ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна, са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма, гласи съобщението на пресслужбата на Министерския съвет.

 

 

 

 

Във вторник, 5 март, министър-председателите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.
Дмитрий Медведев вече е бил в България. Това ще бъде второто му посещение у нас. За пръв път той посети страната ни през зимата на 2008 г. като част от делегацията на президента Владимир Путин и малко преди той самият да бъде избран за президент на Русия.

 

 

 

 

Кой е Дмитрий Медведев?

 

 

 
Съратник на президента Владимир Путин, с когото се размениха на най-високите държавни постове в Русия миналото десетилетие (Медведев е президент на Русия от 2008 до 2011 г., а Путин – премиер на страната по това време), лидер на управляващата партия „Единна Русия“, юрист, доктор на науките.

 

 

 

 

 

 
Родителите му били университетски преподаватели и от тях наследил любовта към книгите. Баща му Анатолий бил професор в технологичния университет на Питер, майка му Юлия преподавала в педагогическия университет. Но, за да си докара някоя рубла отгоре, работила допълнително като екскурзовод. Явно от родителите си младият Дмитрий усвоил твърдо, че няма срамен труд. И като студент също работил – като метач, за което получавал 120 рубли допълнително над студентската си стипендия от 50 рубли. История, която по-късно политикът Медведев охотно споделя с журналистите.

 

 

 

 

 

В руската преса често го наричат „нанопремиера“ заради любовта му към високите технологии. Като министър-председател Медведев посети Силициевата долина в САЩ, където Стив Джобс лично му подали „Айфон 4“ преди моделът официално да е постъпил в търговската мрежа. По аналогия на Силициевата долина в Москва е създаден научно-техническият комплекс Сколково. По негова инициатива.

 

 

 

 

 
Мандата си начело на изпълнителната власт в Русия Медведев посвети на модернизацията на страната. И по онова време публикува статия, озаглавена „Напред, Русия!“
Медведев е първият висш руски политик с профили в социалните мрежи, поддържа блог.

 

 

 

 

 

Руският премиер е модерен не само на думи и не само в икономически план. Той изиграва себе си в два филма – „Това не ви е Димата“ и „Елхички“.

И Медведев като Путин е от Санкт Петербург. Роден е на 14 септември 1965 г. в Северната столица.
Пътищата на Медведев и Путин се пресичат в кметството на Града на Нева, когато кмет е Анатолий Собчак, знакова фигура за съветската престройка. Собчак е юрист, Медведев – също и дипломата навярно изиграва своята роля за назначението му. Още повече, че и Медведев, като Собчак, е бил преподавател в Ленинградския държавен университет, макар и не професор като първия кмет на Санкт Петербург.

 

 

 

 

 

 

 
През 1999 г. Медведев става заместник на Владимир Путин в кметството. Тогава сегашният държавен глава е начело на апарата на градското правителство. На следващата година Медведев се мести в Москва. Путин вече е президент и го назначава с указ за първи заместник-ръководител на своята администрация. След три години вече е начело на президентската администрация. По-късно е начело и на съвета на директорите на „Газпром“.

 

 

 

 

 

 

От мандата му като президент ще се запомни шестдневната война с Грузия, а също така отмяната на зимното часово време и преименуването на милицията в полиция. Докато е президент е променена конституцията на страната и мандатът на държавния глава се увеличава от 4 на 6 години, но с действие занапред.
Въпреки че медиите често го обвиняват в корупция, именно по инициатива на Медведев в Русия е създаден антикорупционен съвет.

Кремълските чиновници смятат Дмитрий Анатолиевич за отличен администратор и порядъчен човек със съвременно и нестандартно мислене. Качества, които обясняват дългия му стаж редом до Путин, който периодично прави „основен ремонт“ в обкръжението си – и в най-близкото и в по-широкото.

 

 

 

 

 

 
Медведев със сигурност умее да бъде верен. Не само на Путин. От 1989 г. е женен за Светлана, с която са учили в едно училище. Двойката има един син – Иля.

За разлика от Путин, Медведев обича не само кучетата, но и котките. Жълтата преса нарича котарака Дорофей „първата котка на страната“. Но не дава подробности за съвместния живот на Дорофей със средноазиатската овчарка, голдън ретривъра и двата английски сетера на Медведеви. Явно четириногите са намерили своя модус вивенди.

 

 

 

 

 

 

Според слънчевия календар Медведев е зодия „дева“. За този знак са характерни черти като деловитост, подредност, устойчивост. Последното може да се проследи дори с просто око, достатъчно е да се видят фотографиите на Медведев в пресата, за да стане ясно, че той почти не се променя. А всеки, който е минал 50-те години знае колко е трудно да запазиш младежкото си тегло. Медведев успява – и днес тежи 68 кг, като в студентските си години.

Сега въпросът е какви вести ни носи най-верният човек на Путин?

 

 

 

Епицентър

loading...
0
Личности

More in Личности

morales

Президентът на Боливия: Където са САЩ, там расте корумпираният елит и предателите на родината

юли 7, 2019
станишев18

„Политико“ хвърли бомба: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

юли 2, 2019
epa07679428 British Prime Minister Theresa May (L) shakes hands with Russian President Vladimir Putin (R) during the first day of the G20 Summit in Osaka, Japan, 28 June 2019. It is the first time Japan is hosting the G20 Summit.  EPA/ANDY RAIN / POOL

Мей към Путин на първата им среща от 3 години насам: Престанете да ни дестабилизирате!

юни 28, 2019
133810_660_370

Тръмп прие поканата на Путин – ще бъде в Москва за Деня на Победата през 2020 г.

юни 28, 2019
1561706789

Тръмп към Путин с усмивка и шеговито размахан пръст: „Не се намесвайте в изборите, президенте“

юни 28, 2019
максbig_Image_7528534_650

Малки и големи деца по света скърбят: Напусна ни легендарният Макс Райт – бащата Уили от сериала „Алф“

юни 27, 2019