Здраве

Проучване: Хората над 40 години не бива да работят повече от 3 дни в седмицата

Проучване: Хората над 40 години не бива да работят повече от 3 дни в седмицата

 

 

fb_074fb85d87cbef053dfb6c4b9dcc805b

 

 

От време на време всички се чувстваме претоварени и уморени.  Въпреки това, ако ние не работим поне по 40 часа седмично, ние няма да бъдем в състояние да си отглеждат деца, да си плащаме сметките и да правим някои по-големи покупки.

Български рейки специалист премахва 4 см тумор с ръце

 

 

 

 

На пръв поглед 40-годишна възраст е най-ефективното време по отношение на кариерното развитие. Но проучване, проведено от учени от Университета в Мелбърн, е показало точно обратното.

Оказва се, че хората над 40 години в идеалния случай трябва да работят не повече от три дни в седмицата.

 

 

 

 

Експериментът е бил базиран на серия познавателни тестове, разработени от  Института за приложна икономика и социални изследвания в Мелбърн. В него са участвали 6 500 доброволци – жени (3500) и мъже (3000).

 

 

 

 

 

Участниците трябвало да решат поредица от когнитивни тестове, сред които имало  сравнение на букви и цифри в условията на цайтнот, четене на глас и броене назад. След това учените анализирали резултатите заедно с други фактори: качество на живот, състав на семейството, икономическо благосъстояние и професионална заетост.

 

 

 

 

 

В резултат на това било установено, че хората, които са работили средно по 25 часа на седмица, са показали най-добри резултати в когнитивните тестове. Ако участниците са работили повече, оценките им неизбежно са паднали поради стрес и умора.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

Тези неочаквани резултати показват, че за представителите и на двата пола, величината на положителното въздействие на работното време върху когнитивните способности намалява до определен праг. След като се достигне тази критична точка, по-нататъшното увеличаване на работното време вече има отрицателен ефект върху умствените способности.

Носителят на Нобелова награда, който откри причините за развитие на рак, разкрива това, което няма да ви кажат лекарите

 

 

 

 

 

След като установили това учените трябвало да разберат къде е този праг? Кога влиянието на работното време върху когнитивните способности преминава от положително към отрицателно?

 

 

 

 

 

 

Използвайки резултатите от тестовете на респондентите, било установено, че мъжете на средна възраст могат да работят без намаляване на когнитивните функции не повече от 25-30 часа на седмица. На жените им е още по-трудно. От тях може да се очаква висока производителност само при график от 22-27 работни часа на седмица.

 

 

 

 

 

Изследователите подчертават, че прекалено много работа може да има неблагоприятни последици за познавателното функциониране на хората на възраст 40+. Новите данни противоречат и на тенденцията за постоянно повишаване на пенсионната възраст.

 

 

 

 

 

Един от съавторите на изследването, професорът по икономика Колин Маккензи обяснява: „През последните години е налице неприятна тенденция. Много страни повишават пенсионната възраст на гражданите си. Това означава, че работещите възрастни хора ще стават все повече и повече, а ползата от това все по-малка и малка“.

 

 

zajenata.bg

loading...
0
Здраве

More in Здраве

bub

Млад мъж продава бъбрека си, за да може да се издължи на банката, към която е задлъжнял

март 4, 2019
genchonachev

Докторът, станал милионер в държавна болница: Трябва да се въведе доплащане от пациентите

февруари 23, 2019
стенда550278

Мъж с три стента на сърцето и диабет остана без инвалидна пенсия

февруари 14, 2019
анелия1920x1080

34-годишната Анелия преживя над 30 химиотерапии, пребори рака и стана майка… СНИМКА

февруари 11, 2019
454f08fb47ac07086d7e99713478af26

Медицински феномен: Жена инвалид от В. Търново прохожда всяка нощ

февруари 10, 2019
mogila-e1487922857340

Санаториумът в Овча могила започна работа целогодишно, минералната вода е уникална

февруари 9, 2019