Политика

Радев на тържествената заря-проверка: Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител!

Радев на тържествената заря-проверка: Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител!

 

radev-zaria-631222-810x0

 

 

 

Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител Александър Втори!

Преди 141 години възкръсва България. Възкресението е плод на много усилия и жертви.

 

 

 

 

 

 

Това заяви в словото си на тържествената проверка по случай 3 март президентът Румен Радев.

Държавният глава припомня, че в освободителната за България война воюват петимата синове на руския император. А обявяването на манифеста за обявяването на войната е възприето с възторг от руската общественост.

 

 

 

 

 

 

„Скъпи сънародници, преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра, възрожденците запалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и святата република“, започна словото си президентът. И подчерта, че „кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци.“

 

 

 

 

 

 
„Свободата идва на щиковете на армията на Цар Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура. Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста, спомена за петимата синове на императора, воювали в действащата армия и този за замръзналите руски селяни“, продължи Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

Достойният български народ винаги ще пази паметта за онези, които воюваха за нашата свобода, подчерта Радев.

 

Днес политиката взема реванш над заблудата на глобализма, че ще бъдат изтрити различията между нациите, подчерта в словото си държавният глава.

 

 

 

 

 

 

 

„Дни като днешния са повод за единение около историческата истина и идеала на възрожденците“, каза още Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по повод 3 март пред паметника на Цар Освободител в столицата. Президентът посочи, че заедно те се борят за свобода и справедливост, които никога не се дават даром.

 

 

 

 

 

„Всяко поколение трябва само да ги извоюва“, подчерта държавния глава. Той обърна внимание, че за нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чийто подвиг днес почитаме.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода“, допълни още Радев.

„Мнозина внушават, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото“, поясни още държавният глава.

 

 

 

 

„Вечна памет за героите. Да живее България“, завърши словото си президентът Румен Радев.

 

В началото на честването в центъра на София президентът Румен Радев прие тържествената заря проверка в София – кулминацията на честването на националния празник 3 март.

 

 

 

 

 

 

Присъстват премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидери на политически сили, министри, депутати и граждани.

code Copy and paste this code on your site.

 

Тържеството е пред паметника на Цар Освободител в София.

 

 

 

 

С мощно „Ура“ бяха посрещнати знамената светини на Българската армия. Знамената са част от тържествената заря-проверка пред Народното събрание по повод Освобождението на България. Сред тях са Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

 

 

 

 

 

 

 

Радев прие рапорта на представителните роти.

 

Сутринта президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата по случай 141 години от Освобождението на България.

 

 

 

 

 

По-рано в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” се състоя литургията по повод 141 години от Освобождението.

 

 

 

 

 

 

Ето и пълният текст на словото на президента Румен Радев пред Паметника на Цар Освободител:

 

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци. 

 

 

 

 

 
Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста.

 

 

 

 

 

Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме. 

 

 

 

 
Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“. 

 

 

 

Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство. 

 

 

 

 

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда.

 

 

 

 

 

Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои. 

 

 

 

 

Вечна памет за героите! 

Да живее България! 

 

loading...
0
Политика

More in Политика

660_02443392a3a449ebd63c231d38d54ebc

Павел Поппандов сравни със земята Александър Йорданов заради безумно изказване за 3 март: Не подписа Конституцията, не отслабна, а отиде…

март 3, 2019
big_1

Нинова от Шипка: Да сме смели, да отхвърлим страховете и зависимостите, да бъдем свободни хора

март 3, 2019
big_38531478_405155820008517_4815426257493688320_n_5_

Антон Тодоров от ГЕРБ: Не ми честитете за 3 март! Не искам да съучаствам във възторга на някои хора

март 3, 2019
phpg5hat6_800x_

Караянчева от Шипка: Политиците сме призвани да обединяваме българите

март 3, 2019
trygva-deloto-sreshtu-cvetanov-174012

И Цветанов ни поздрави за 3 март с думите: Да възпитаваме у децата си патриотизъм

март 3, 2019
баце96203_660_370

Борисов: Горди сме! Чуждото управление е далеч в миналото. Чуват ни и ни ценят!

март 3, 2019