Политика

Радев на тържествената заря-проверка: Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител!

Радев на тържествената заря-проверка: Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител!

 

radev-zaria-631222-810x0

 

 

 

Свободата идва на щиковете на армията на цар Освободител Александър Втори!

Преди 141 години възкръсва България. Възкресението е плод на много усилия и жертви.

 

 

 

 

 

 

Това заяви в словото си на тържествената проверка по случай 3 март президентът Румен Радев.

Държавният глава припомня, че в освободителната за България война воюват петимата синове на руския император. А обявяването на манифеста за обявяването на войната е възприето с възторг от руската общественост.

 

 

 

 

 

 

„Скъпи сънародници, преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра, възрожденците запалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и святата република“, започна словото си президентът. И подчерта, че „кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци.“

 

 

 

 

 

 
„Свободата идва на щиковете на армията на Цар Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура. Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста, спомена за петимата синове на императора, воювали в действащата армия и този за замръзналите руски селяни“, продължи Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

Достойният български народ винаги ще пази паметта за онези, които воюваха за нашата свобода, подчерта Радев.

 

Днес политиката взема реванш над заблудата на глобализма, че ще бъдат изтрити различията между нациите, подчерта в словото си държавният глава.

 

 

 

 

 

 

 

„Дни като днешния са повод за единение около историческата истина и идеала на възрожденците“, каза още Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по повод 3 март пред паметника на Цар Освободител в столицата. Президентът посочи, че заедно те се борят за свобода и справедливост, които никога не се дават даром.

 

 

 

 

 

„Всяко поколение трябва само да ги извоюва“, подчерта държавния глава. Той обърна внимание, че за нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чийто подвиг днес почитаме.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода“, допълни още Радев.

„Мнозина внушават, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото“, поясни още държавният глава.

 

 

 

 

„Вечна памет за героите. Да живее България“, завърши словото си президентът Румен Радев.

 

В началото на честването в центъра на София президентът Румен Радев прие тържествената заря проверка в София – кулминацията на честването на националния празник 3 март.

 

 

 

 

 

 

Присъстват премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидери на политически сили, министри, депутати и граждани.

 

Тържеството е пред паметника на Цар Освободител в София.

 

 

 

 

С мощно „Ура“ бяха посрещнати знамената светини на Българската армия. Знамената са част от тържествената заря-проверка пред Народното събрание по повод Освобождението на България. Сред тях са Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

 

 

 

 

 

 

 

Радев прие рапорта на представителните роти.

 

Сутринта президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата по случай 141 години от Освобождението на България.

 

 

 

 

 

По-рано в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” се състоя литургията по повод 141 години от Освобождението.

 

 

 

 

 

 

Ето и пълният текст на словото на президента Румен Радев пред Паметника на Цар Освободител:

 

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци. 

 

 

 

 

 
Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста.

 

 

 

 

 

Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме. 

 

 

 

 
Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“. 

 

 

 

Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство. 

 

 

 

 

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда.

 

 

 

 

 

Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои. 

 

 

 

 

Вечна памет за героите! 

Да живее България! 

 

loading...
Политика

More in Политика

posledni-danni-covid-19-u-nas-171

Легитимен ли е щабът, липсващ в задължителния Национален пандемичен план – кое може и кое не според документа?

април 22, 2020
goranov

Горанов: Как си го представяте? Искате да вземем хеликоптер и да разхвърляме пари по площадите ли?

април 22, 2020
1587545821_0

Европейска солидарност! ЕС иска 10 млрд. лв. от нас, Томислав Дончев – навит!

април 22, 2020
payimage2-7.php

БСП: Времето за проба-грешка изтече. Искаме ясен план за излизане от кризата

април 21, 2020
1587465671

Нинова със скандално разкритие за Лъчезар Иванов след смъртта на Милен Цветков: Лично поиска от нас…

април 21, 2020
big_30_5ad2

ГЕРБ провали изслушването на Борисов в парламента, не искали да правят „огнище на заразата“

април 21, 2020