Европа

Революция за 5 млн. бедни: Италия въвежда ББД за хората с под 780 евро на месец

Революция за 5 млн. бедни: Италия въвежда ББД за хората с под 780 евро на месец

 

big_1a56

 

 

Италия ще предоставя «граждански доход» на хора, които кандидатстват за него и получават под 780 евро, а за домакинства ще има и други критерии, съобщи «Евронюз», цитирана от Дневник.

Мярката, която бе сред основните предизборни обещания на движението «Пет звезди» миналата година, се очаква да струва на Рим между 7 и 8 млрд. евро на година. Само преди месеци Италия и Европейската комисия спореха заради несъответстващия на европейските правила бюджет, който предвиждаше и такъв базов доход. Според «Асошиейтед прес» стойността на схемата тази година ще е 7.1 млрд. евро.

 

 

 

 

 

Според правителството става въпрос за безработни, които ще подписват документи, за да се ангажират с преквалификация, за да се върнат на пазара на труда. Филипо Тадеи от университета «Джонс Хопкинс» обаче смята, че за елемента на преквалификация Италия не разполага с нужната инфраструктура.

Третата най-голяма икономика в еврозоната е сред страните с най-висока безработица (10.5% през януари) в ЕС.

 

 

 

До 9360 евро годишно

 

 

 

Новата схема ще позволи гражданин на Италия или страна, членка на ЕС, живял в Италия през последните 10 години, да получава подобен доход при определени условия. Кандидатът ще трябва живее в домакинство с доход под 9360 евро годишно и спестявания под 6000 евро годишно, както и да не притежава втори (различен от дома) недвижим имот на стойност над 30 хил. евро. При семейства с деца стойността е друга.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

Ако човек е сам и няма доход или малки спестявания, би могъл да получи до 9360 евро годишно, като от тях 280 евро трябва да се използват за наем. На практика всеки с доход под 780 евро може да кандидатства. Участващите в програмата получават месечно предплатени дебитни карти, за да плащат при пазаруването на хранителни продукти, лекарства, плащането на комунални услуги и наем. В замяна на това те могат да се включат в програми за намиране на работа и обучителни програми.

 

 

 

 

С базовия доход наскоро експериментира Финландия. Проектът с участието на 2000 безработни финландци, получавали 560 евро месечно независимо дали са си намерили работа или не, приключи през януари 2019 г., след като продължи две години.

 

 

 

«Революция» за около 5 млн. души

 

 

 

 

Италианският дълг се равнява на около 133 процента от брутния вътрешен продукт на страната и е вторият най-голям след този на Гърция. Сред младежите делът на безработните през първия месец от годината е бил 33 процента, отстъпвайки отново само на Гърция, се посочва в данните на европейската статистика, цитирана от «Асошиейтед прес» и БТА.

 

 

 

 

 

Вицепремиерът и лидер на Движение «Пет звезди» Луиджи ди Майо изтъкна необходимосттта от ускоряване на икономическия растеж и създаване на работни места, прилагайки програмата за «гражданския доход».

 

 

 

 

Той каза днес, че това е началото на «революция» за около 5 млн. души, включително бедните в напреднала възраст, които на теория трябва да бъдат облагодетелствани от получаването на социалните помощи.

«Днес ние си удържахме на обещанието», заяви Луиджи ди Майо.

«Държавата най-накрая пое грижата за невидимите».

 

 

Петел

loading...
0
Европа

More in Европа

768x432

Извънредно! ЕК отхвърля искането на Медведев за гаранции по „Турски поток“

март 5, 2019
макарон84856-560x315-trim(0,0,933,700)

Макрон предлага минимална европейска заплата

март 5, 2019
epa05676595 Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for the European summit in Brussels, Belgium, 15 December 2016. EU leaders meet for a one-day summit which will mainly focus on the implementation of the EU-Turkey agreement on migration and the EU Internal Security Strategy. 27 leaders are scheduled to later meet informally for a dinner to discuss the Brexit process.  EPA/JULIEN WARNAND

Die Welt: Ако ЕНП изключи Орбан, поставя под въпрос избирането на Манфред Вебер за шеф на ЕК

март 4, 2019
5959fffee19621a9a1748a29070f0c35

ЕС скочи срещу руската политика на Балканите, Москва подозира заговор срещу „Турски поток“

март 3, 2019
ЕС2019

ЕС все по-тревожен, готви се за разтърсващи евроизбори през май

март 2, 2019
ek-bgnes

ЕК: Службите в България покриват политици за пране на пари, не се разследват адекватно финансови престъпления

февруари 28, 2019