Криминално

Ружа, която засенчи Вълка от Уолстрийт, е била бизнес дамата на 2014 г. у нас

Ружа, която засенчи Вълка от Уолстрийт, е била бизнес дамата на 2014 г. у нас

 

ружаphpejyfco_800x

 

 

 

Разкритията на американската прокуратура за пирамидата OneCoin звучат толкова невероятно, че приличат повече на сценарий на филм, отколкото на афера, която може да се случи в съвременния свят.

 

 

 

 

Нашенката, която е в неизвестност от 2017 г., е обвинена, че е организирала измама за 4 милиарда долара. Това е в пъти повече от схемите на световно известния инвестиционен брокер Джордан Белфорт, който е прототипа в реалния живот на героя на Леонардо ди Каприо от лентата „Вълка от Уолстрийт“.

 

 

 

 

OneCoin имаше множество предупреждения от финансови регулатори по цял свят, но схемата продължи да се разраства. В Германия дружеството получи забрана да оперира и започна криминално разследване. У нас през януари миналата година имаше претърсване на офисите на пирамидата.

 

 

 

 

 

През есента на 2018 г. беше арестуван и американския адвокат Марк Скот, обвинен в изпиране на 400 млн. долара от OneCoin. А според медийни публикации и съоснователят на криптовалутата Себастиян Грийнууд е задържан в Тайланд и екстрадиран в САЩ, но засега няма данни да е обвиняем.

 

 

 

 

 

Едва преди четири дни обаче бе арестуван братът на Ружа Игнатова Константин, който се изявяваше като глобален лидер на схемата след като сестра му изчезна.

 

 

 

 

 

Според федералния прокурор в Ню Йорк Джефри Берман OneCoin  изобщо не е криптовалута, за каквато я представят пред инвеститорите а схема основана „изцяло на лъжи и измама“. Става дума за класическа пирамида като популярната МММ на Сергей Мавроди от началото на 90-те години на миналия век, само че облечена в новите дрехи на високите технологии и популярните през последните години схеми за копаене на електронни пари.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

 

 

В обвинителния акт на американската прокуратура се посочва, че OneCoin е криптовалута, съществуваща само в съзнанието на нейните създатели и техните съучастници. За разлика от автентичните криптовалути (например биткойн), които регистрират историята на трансакциите в т. н. „блокчейн“, OneCoin няма реална стойност и не предлага на инвеститорите никакъв способ за проследяване на парите, а също така не може да се използва за закупуване на нищо.

 

 

 

 

 

OneCoin е основана от Ружа Игнатова в София през 2014 г. През същата година тя получава наградата Бизнес дама на годината на пищна церемония в столичния хотел, организирана от т. нар. „лорд“ Евгени Минчев.

 

 

 

 

 

Сега от родната „бизнес дама“ няма ни вест, ни кост, но със сигурност тя вече „прослави“ родината. След намесата на американската прокуратура обаче вероятно Ружа Игнатова ще бъде намерена доста бързо. А когато стане това, нашенката само може да се надява да има съдбата на Джордан Белфорт. Когато бяха разкрити неговите измами, бившият финансов брокер трябваше да възстанови само 110 милиона долара на инвеститори, лежа 22 месеца в затвора, а след като излезе стана мотивационен лектор, който пълни залите в цял свят. През 2015 г. той имаше лекция и у нас, посетена от стотици хора платили по 800 лева, за да чуят мислите му.

 

 

 

 

 

Белфорт има какво да каже. Той твърди, че „няма нищо по-лесно от това да печелиш пари“, а също и че „първоначалното публично предлагане на криптовалути (Initial coin offering, ICO) е най-голямата измама на всички времена“.

 

 

 

 

Нашата Ружа явно го е слушала много добре. Вероятно и тя може да разкаже много, но най-добре е да започне оттам кой стои в основата на цялата измамна схема=

 

 

 

Оф нюз

 

https://offnews.bg/ikonomika/ruzha-koiato-zasenchi-valka-ot-uolstrijt-e-bila-biznes-damata-na-201-699057.html

loading...
0
Криминално

More in Криминално

big_бабааааааааа

Оставиха възрастна жена на улицата, без пари и дрехи чрез измама. Взеха й къщата и спестяванията

март 11, 2019
552976

Тя е Лучия, на 11… и трябва да роди бебето на изнасилвача си

март 2, 2019
артин1920x1080

Мартин Петров: Банката ми предложи 10% от изчезналите пари, аз отказах

февруари 25, 2019
121965_660_370

Ново масово убийство в Нови Искър разтресе страната – 25-годишен изби роднините си

февруари 18, 2019
Young man in handcuffs

Хванаха 19-годишния предполагаем убиец на младия Валери при масовия бой в Кюстендил

февруари 18, 2019
цццццццц1550069715-ett

Ето кой е българинът Ц.Ц. , получил 140 млн. евро от Венецуела с адвокатска сметка, а банката е…

февруари 13, 2019