Русия

Русия побеждава САЩ в борбата за китайския газов пазар

Русия побеждава САЩ в борбата за китайския газов пазар

 

Силата-на-Сибир

 

 

 

 

САЩ се опитват да прокарат подписване на дългосрочни контракти за доставки на сгъстен природен газ(СПГ) в Китай. Ако американците постигнат това, то масовите доставки могат да започнат през 2023 година. Наистина, за това ще бъде необходимо строителството на допълнителни СПГ-терминали в Китай, което ще струва на неговия бюджет 3 млрд. долара, пише Фейсбук изданието „Руско-български кръстопът“.

На този фон ръководителят на Китайската национална нефтогазова корпорация Ванг Йилин заявил, че газопроводът „Силата на Сибир”, по който руски газ ще се доставя в Китай от източносибирските местонаходища, ще бъде построен по-рано от срока с няколко седмици. Според Йилин, търсенето на природен газ в Китай е много голямо и затова новите руски доставки „без проблем” ще намерят покупатели.

Газопроводът „Силата на Сибир” е уникален с това, че това е първият проект, който сериозно ще свърже Русия и Китай”, посочва водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност, преподавател във Финансовия университет при правителството на Русия Игор Юшков.

„Опитите на американците да подпишат дългосрочни контракти за доставки на газ за нас принципиално нищо не променят. счита експертът. По принцип, ние сме си осигурили своя дял, тъй като вече имаме дългосрочен контракт по продажба на газ в Китай. И едва ли китайците ще го прекъснат под натиска на САЩ”, счита експертът. Според него, Русия ще доставя ежегодно 38 млрд. куб. м.

code Copy and paste this code on your site.

В перспектива доставките в Китай ще дадат възможност на Русия да избира между европейските и азиатските газови пазари – и да доставя повече газ там, където ценатае по-висока. Но затова е необходимо строителството на газопровода „Силата на Сибир-2”, който ще доставя в Китай около 30 млрд. куб.м. газ.

Има много големи шансове, че сътрудничеството на Русия и Китай ще се развива в перспектива. При това развитие, конфронтациите със САЩ са неизбежни. Защото колкото повече се развива Китай, толкова по-малко това се харесва на Вашингтон. При такава ситуация, пояснява експертът, дори въпросът за цената на газа няма да е толкова актуален за Пекин, както въпросът за надеждността и обема на доставките, тъй като всичко, което идва от море, попада в зоната на риска.

„САЩ могат просто да блокират морските пътища в случай на изостряне на ситуацията. При такова положение тръбопроводите придобиват особен геополитически статут. Както е известно, между Китай и Русия няма транзитни страни. Доставчикът и купувачът са свързани пряко и могат да се договарят, както считат за нужно. И това е допълнителен плюс за сътрудничеството”, обобщи Игор Юшков.

„През 2018 година Китай увеличи вноса на газ с 34 млрд. куб.м. – това е огромен ръст. Сега Пекин купува около 124 млрд. куб.м. годишно, главно заради преминаване на по-екологични видове гориво. Според прогнозите, до 2030 година Китай ще увеличи потреблението на газ с още 150 млрд. куб.м. годишно. Т.е. Русия има много добри шансове в значителна степен да увеличи износа на газ за сметка на китайския пазар и да намали натиска на САЩ срещу Пекин”, подчерта събеседникът на ФАН.

Дължината на тръбопровода „Силата на Сибир” възлиза на повече от 3000 км., мощността му за износ – 38 млрд. куб.м. гориво годишно. Строителството започна през 2016 година, а се планира да влезе в действие до края на тази година.

 

Епицентър

loading...
0
Русия

More in Русия

epa05749035 A handout photo made available 25 January 2017 by the British Ministry of Defence showing a Royal Air Force Typhoon shadowing  Russian Warships Petr Velikiy (centre) and the Admiral Kuznetsov (background) in the North Sea 24 January. . Typhoon aircraft were launched to monitor the Russian warships as they transit close to UK sovereign waters in order to ensure that their activity is monitored and executed safely in accordance with international procedures.  EPA/MOD Crown Copyright 2017 HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Руски военни кораби в Ламанша изплашиха Лондон

март 6, 2019
путинизъм0000401843-article2

Путин подписа указ за излизане на Русия от договора за ракетите със среден обсег

март 4, 2019
OSHKOSH, WI - JULY 30: A Russian Mig-21 is displayed at the Experimental Aircraft Association AirVenture 2013 at Wittman Regional Airport on July 30, 2013 in Oshkosh, Wisconsin.  (Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

февруари 28, 2019
orig

Руската държавна ТВ изброи мишени в САЩ, които Москва може да порази при ядрен удар

февруари 25, 2019
чек2111781303

Путин: Някои държави могат и без суверенитет, Русия – не

февруари 20, 2019
оръжия768x432

Путин: Насочваме новите си оръжия към САЩ, ако разположат ракети в Европа

февруари 20, 2019