Политика

Станишев: Гласувахме против предложената от ЕНП резолюция за удължаване на санкциите срещу Русия!

Станишев: Гласувахме против предложената от ЕНП резолюция за удължаване на санкциите срещу Русия!

 

 

танишев1544194558

 

 

„Днес Делегацията на българските социалисти гласува категорично против предложената от ЕНП резолюция относно състоянието на политическите отношения между ЕС и Русия. В 56 точки ЕП изброява 56 смъртни гряха на Русия, но не предлага нищо ново като решение. За съжаление, предложението на социалистите да бъдат възстановени контактите на парламентарно ниво срещна ожесточена съпротива от страна на десните. Този подход на „окопаване“ не вещае нищо добро както за Европа, така и за България“.

 

 

 
Това заяви по БНР българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев минути след гласуването на резолюцията.

В нея ЕП призовава държавите-членки в Съвета за продължаване и дори за засилване на санкциите срещу Русия и отправя препоръка за неучастие на ЕС в нови големи проекти.

 

 

 
„Позицията на БСП и на българските евродепутати-социалисти винаги е била последователна – срещу европейските санкции, наложени на Русия. Не заради липса на европейска солидарност и единство, а защото виждаме, че те просто не постигат нужния ефект. Вместо това вредят най-вече на страни като България. Приетата резолюция селективно изброява очевидни проблеми, но стана още по-остра от първоначалния вариант в резултат на натиск от Групата на консерваторите и реформистите, където членува ВМРО. Отношенията ЕС – Русия днес са на историческо дъно, подобно на това от времето на Студената война. Имаме нужда от ново „разведряване“, заяви Станишев.

 

 

 

„Очевидно е, че проблемите и провокациите се трупат. Увеличава се недоверието, а този път не води до нищо добро, особено за страни като България“. След 10 години лавиране между едни или други интереси, в крайна сметка няма нито един реализиран български национален интерес. Няма как единия ден да чертаем общи проекти за инвестиции в София, а на другия – да гласуваме документ за забрана за участие в нови големи проекти. Затова днес няма АЕЦ Белене, няма Южен поток, но затова пък има Турски поток и Северен поток. Възниква въпросът кога управляващите у нас са автентични – когато остро осъждат Русия в европейските институции, или когато в София чертаят хъбове и тръбопроводи с руския премиер“.

 

 

 

 

„Приетата резолюция трябва да се разглежда и като част от кампанията за предстоящите европейски избори. Тя беше инициирана от групата на ЕНП и има за цел да мобилизира десния електорат на базата на анти-руски настроения. По подобни политически причини предстои и резолюция за върховенството на закона в Малта и Словакия, където управляват леви правителства.

 

 

 

 

 

По същата причина имахме дебат и резолюция за Румъния, чието правителство е ляво. Този селективен подход е преднамерен, а времето – внимателно подбрано, за да се натрупа негативно отношение към левите в Европа. Такива „капани“ само показват безскрупулното използване на европейските институции за партийно-политически цели от доминиращата ЕНП. Време е да сложим край на това лицемерие“.

 

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

132-184575-1_wide

Кампания – цирк: Волен Сидеров кани Ангел Джамбазки на физически бой!

октомври 9, 2019
kompi_georgiev_terasa

Край: Пламен Георгиев събаря терасата и се спасява във Валенсия!

октомври 9, 2019
6f8e6d9e8826784ff5e1b7916443f051

„Няма такава държава“ – на няма такъв адрес! Вижте къде се помещава прясно появилата се партия… СНИМКИ

октомври 9, 2019
красикаракачанов1518103930-2

Каракачанов обеща ВМРО да напусне властта, а сега се ослушва: Скопие продължава към ЕС, но с жълт картон, ние държим червения

октомври 9, 2019
биволbig_71795492_2641338939251205_6495054316166971392_n

„Биволъ“ обяви края на „Апартаментгейт“ с разбиваща снимка! Празнуват Веско Маринов, Цветан Цветанов и… (снимка)

октомври 9, 2019
акт1570533956_3

Паметникът на Съветската армия е държавна собственост, с референдум или без – никой кмет не може да го бутне! ДОКУМЕНТ

октомври 8, 2019