Политика

Апартаментите, които Цветанов заменил за новия си дом, веднага препродадени на бивш негов подчинен

Апартаментите, които Цветанов заменил за новия си дом, веднага препродадени на бивш негов подчинен

 

Двата апартамента, които зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил за новия си луксозен имот с персонален асансьор, са били собственост на фирма „Артекс“ само няколко часа. Веднага след това въпросните имоти са били продадени. И то не на кого да е, а на бивш подчинен на самия Цветанов. Става въпрос за бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков, съобщава в сайта си „Свободна Европа“ (svobodnaevropa.bg).

 

 

 

 

„В момента Велков не работи за ГЕРБ“, коментираха от пресцентъра на партията, а впоследствие уточниха, че е напуснал преди повече от две години и половина. Според профила на Велков в социалната мрежа LinkedIn, той и в момента работи като “e-campaigner” към ПП ГЕРБ. От формацията отрекоха.

 

 

 

 

 

Проучване на Свободна Европа показа, че кариерата му в администрацията на партията се е развивала бързо, а Велков е бил в тясна връзка с Цветанов, най-вече в предизборния щаб на ГЕРБ. Преди повече от две години обаче той е напуснал, за да започне работа като държавен служител в „Ръководство въздушно движение“ (РВД).

 

 

 

 

Симеон Велков

 

 

 

 

 

Бившият подчинен на Цветанов в предизборния щаб (оглавяван традиционно от заместник-председателя на ГЕРБ) е придобил двата имота в съсобственост със съпругата си. Така на същата дата – 12 юни, когато Цветанов разменя с фирма „Артекс“ две свои жилища от улица „Елемаг“ за новия си дом, старите му апартаменти стават собственост на Симеон и Ива Велкови. За тях семейната двойка плаща 470 000 лева. Срещу сумата те получават 190 квадрата жилищна площ и две паркоместа.

 

 

 

 

Старите апартаменти на Цветанов излязоха по-скъпи от новия

 

 

 

 

 

Според документите, семейство Велкови имат с около 100 000 лева по-скъпо недвижимо имущество от новата придобивка на Цветанови.

 

 

 

 

 

Преди ден Свободна Европа съобщи, че апартаментът на бившия вътрешен министър е разположен на последния шести етаж, в сграда на име „Летера“, получила титлата „сграда на годината“ през 2017 г. Имотът заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и преддверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови.

 

 

 

 

 

Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м. За да придобие недвижимото имущество, Цветанов приписва на „Артекс“ два от своите апартаменти и доплаща 100 000 лева. Сделката е изповядана за сума под 400 000 лева (заедно със замяната и доплащането). Според данни от фирма „Артекс“ цените на имотите в тази и подобни сгради започват от 2600 евро за квадратен метър. Цената за Цветанов обаче е под 630 евро.

 

 

 

 

 

След сравняване на сделките – тази на семейство Цвтеанови, сдобили се с луксозен етаж от сграда, и тази на семейство Велкови, придобили старите апартаменти на Цветанови, излиза, че старите апартаменти на председателя на парламентарната група на ГЕРБ са по-скъпи от новия лускозен имот.

 

 

 

 

 

„Съмнения за предварителна договорка“

 

 

 

 

„Последващата сделка за имотите на Цветанови на ул. „Елемаг“ е сключена на датата на замяната, но на по-висока цена от цената на придобиването (почти 200 000 лв. над данъчната оценка). Това обстоятелство е още едно потвърждение в подкрепа на становището, че предишните две сделки, сключени на същата дата (продажбата между съдружниците в „Артекс“ и „Артекс“ и замяната между Цветанови и „Артекс“) не са изповядани по пазарни цени“, коментира пред Свободна Европа експертът на Антикорупционния фонд Николай Стайков.

 

 

 

 

 

По думите му, „що се отнася до цената по последващата сделка, при нея отново е налице отклонение от обичайните пазарни цени, но разликата не е толкова драстична“.

 

 

 

 

Стайков обръща внимание и на друго: „Изповядването на трите сделки при един и същ нотариус и в един и същ ден пораждат основателни съмнения, че става дума за предварително договорени сделки, а не за пазарни трансакции, основани на търсенето и предлагането на имотния пазар“.

 

Гласове, Свободна Европа

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024