Политика

Бисер Лазов по делото „КТБ“: Цветан Василев превеждаше месечно по 25 000 лв на Иван Костов

Бисер Лазов по делото „КТБ“: Цветан Василев превеждаше месечно по 25 000 лв на Иван Костов

 

лазов88172_660_370

 

 

Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам всеки месец на фирма на Иван Костов по 25 000 лева. Това каза пред специализирания съд основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. Неговият разпит е първи и започна днес около 10 часа.

 

 

 

 

Самият Лазов обясни, че преди да отговаря на въпроси на прокуратурата и адвокатите, ще направи обстойно изложение.

 

 

 

 

 

 

Той започна изложението още от 1994 и 1995 година, когато работел в ЦКБ и там се срещнал с Цветан Василев. Първоначално Василев е ръководел фирмата Финаес, впоследствие е започнал работа в ЦКБ, като на един обяд Василев го поканил да започне да работи в неговата фирма, която фиктивно се ръководела от друг човек.

 

 

 

 

Според Цветан Василев една банка, за да съществува, трябвало да има лоби. Така, когато бил поканен през 2000 г. в малката тогава КТБ за изпълнителен директор, веднага било направено дарение на фондация „Демокрация“.

 

 

 

 

 

Бисер Лазов виждал много пъти Иван Костов при Цветан Василев. Веднъж Василев извикал Лазов да почака на кръстовището на бул. „Пушкин“ и „Борис Трети“. Спуснали се по локалното в посока „Пирогов“ към сграда на бул. „Цар Борис Трети“ и спрели, за да я огледат. Там дошла и дъщерята на Иван Костов Мина.

 

 

 

 

„Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да я напълнят“, посочи Лазов.

 

 

 

 

 

Това станало през 2010 г., а в 2013 г. тя вече била пълна с офиси. Шефът на КТБ разпоредил Бисер Лазов да комуникира с Мина Костова и тези взаимоотношения продължили до февруари 2013 година. Именно тогава вече всички фирми на Цветан Василев, които били 10, се поместили в сградата на бул „Борис Трети“.

 

 

 

 

 

Освен това Цветан Василев разпоредил на Лазов да се види с Костов и Мина и посочил как да се осигуряват по 25 000 лева месечно на фирма на Иван Костов. „Да намеря някакъв начин по договор да се получават тези пари месечно“, заяви Лазов, който е бил дясна ръка на Цветан Василев години наред.

Това, което му направило впечатление е, че, служителите от ЦКБ преминавали в неговите фирми, а там отивали в КТБ. Лазаров ги изброи и поименно. „Всички тези размествания ставаха по усмотрение на Цветан Василев. За тях шефът не се променяше, сменяше се само работното място, но изменението на фактическата ситуация, не означаваше изменение на ситуацията шеф-служител“, посочи Лазов.
Основният свидетел сподели още, че при първите им срещи той бил впечатлен от Цветан Василев, споделяли вижданията си и дори двамата мечтаели заедно. Зам-главният прокурор Иван Гешев, който бе и сред първите наблюдаващи по делото, обясни, че разпитът на Лазов е от няколкостотин страници и вероятно ще продължи няколко съдебни заседания.
Самият Гешев също присъства в съдебната зала. Разпитът ще продължи и следобед.
Канал 3

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024