Политика

Борисов: България е надеждна и можеща да води сериозни военни действия държава, не сме троянският кон на Русия в НАТО

Борисов: България е надеждна и можеща да води сериозни военни действия държава, не сме троянският кон на Русия в НАТО

123394_660_370

 

 

 

„България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО. На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно“. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Министерски съвет с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на двудневна визита в страната ни.

 

 

 

 

 

„Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема“, обяви Борисов.

Сред темите на разговорите им е била Русия и влиянието ѝ в Черно море. Борисов изтъкна, че страната ни иска диалог с Русия.

 

 

 

 

„Но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора. Винаги съм бил против извън военните учения в Черно море, да може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети“, каза премиерът.

 

 

 

 

 

„Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан. И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО, но България е и най-дисциплинираният член на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни поставили“, заяви Борисов.

 

 

 

„И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО.Ние сме надеждна и можеща да води сериозни военни действия държава. Дай Боже да не се наложи – влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера“, добави Бойко Борисов.

 

 

 

 

„Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Сиреч, нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест, нашата скромност стана вече прословута“, заяви Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Благодаря на България затова, че е толкова ангажиран и високоценен съюзник в Алианса. Високо оценяваме вашата лоялност и ангажимент. България допринася за сигурността, участвате в различни мисии и операции на НАТО, играете стратегическа роля в региона на Черно море, допринасяте за борбата с тероризма“. Това заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинга.

 

 

 

 

 

 

„Подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, имате присъствие и в други мисии и операции, за което сме много благодарни. Тази година ще отбележим 70 г. НАТО и 15 г. откакто България се присъедини. Разширяването на НАТО с България допринесе за засилване на Алианса и засилване на колективната ни отбрана“, подчерта Столтенберг.

Той изтъкна и ролята на България по пътя към присъединяването на Македония към НАТО.

 

 

 

 

 

„Оценяваме и ратификацията на Протокола за присъединяване към НАТО на Северна Македония. Факт е, че подписаният договор за добросъседство със Северна Македония и начерта пътя за Преспанския договор и сега Северна Македония е на път да се присъедини към НАТО“, каза още ген. секретар на НАТО.

 

 

 

 

 

Столтенберг изтъкна и опасността, която според него идва от страна на Русия, като се спря конкретно на договора за употреба на ракети с малък и среден обсег.

 

 

 

 

 

„Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети навсякъде“, коментира Столтенберг.

 

 

 

 

 

 

В тази връзка той поздрави и страната ни, че е започнала да увеличава средствата си за отбрана.

„Затова приветствам, че България е започнала да инвестира повече в отбрана. Също така страната заяви готовност да отчита ясно всички разходи и да достигне 2% от БВП за отбрана. Така че ние ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник. Благодарни сме за вашия принос и винаги се радваме да ви видим г-н Борисов“, обяви генералният секретар на НАТО, като се обърна към българския министър-председател.

 

Каанал 3

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024