Икономика

„Вечерни новости“: Фолксваген предпочете Сърбия пред България за новия си завод

„Вечерни новости“: Фолксваген предпочете Сърбия пред България за новия си завод

 

 

Новият завод на Volkswagen Group ще бъде в Сърбия, обяви местният вестник „Вечерни новости“. Макар автомобилният гигант все още официално да не е направил своя избор за ново производство в Централна и Източна Европа, от изданието се позовават на свои източници, според които предприятието ще е в централната част на страната – Шумадия, без да дават повече подробности. България също е сред кандидатите за новия завод за 1.4 млрд. евро, като според източници на „Капитал“ оглежданите локации тук са теренът на бившия завод „Кремиковци“ и индустриална зона „Раковски“ (част от „Тракия икономическа зона“).

 

 

 

 

 

 

Според „Вечерни новости“ най-големият конкурент на страната е била именно България, но от германския концерн все пак са предпочели Сърбия. Сред другите кандидати са сочени и Румъния и Турция. „Румъния и България са членки на Европейския съюз и се очакваше да са най-напред в борбата за новата инвестиция. Въпреки това доброто представяне на сръбската икономика и навлизането на почти всички важни производители на автомобилни компоненти, както и добрите отношения на държавното ръководство с германското правителство са наклонили везните в наша полза“, коментира изданието.

 

 

 

 

 

Според други местни издания все още не е ясно къде точно в Шумадия може да бъде новият завод на Volkswagen. Един вариант е да бъде поето предприятието на FIAT в Крагуевац, чието производство през първите два месеца на годината е било едва 7000 коли, тоест около 30% от обичайния му капацитет. Италианската група дори спря производство за седмица до 5 март. Заводът прави модела 500L, чието търсене намалява и бъдещето му е неясно.

 

 

 

 

В официален отговор на запитване от местния таблоид „Блиц“ от Volkswagen заявиха, че все още не е взето решение за производството в Източна Европа и се разглеждат различни възможности. „Не коментираме плановете си за отделни държави“, казва пред изданието Марк Лангендорф от комуникационния отдел на Volkswagen.

 

Източник: Капитал, Гласове

 

http://www.glasove.com/categories/novini/news/vecherni-novosti-folksvagen-predpochete-syrbiya-pred-bylgariya-za-noviya-si-zavod

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024