САЩ

Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море

Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море

epa05807052 NATO Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), US General Curtis Scaparrotti (C), listens to a question during a news conference at the headquarters of the North Atlantic Treaty Organization's (NATO) mission in Kosovo (KFOR) during his visit in Pristina, Kosovo, 21 February 2017. US General Curtis Scaparrotti is on one day official visit in Kosovo.  EPA/VALDRIN XHEMAJ

Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море. Американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение се планира да бъдат разположени за постоянно в Европа, каза днес главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Къртис Скапароти.

Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море, потвърди днес главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти, цитиран от ТАСС.

 

Той напомни, че на 1 март напусна Черно море ескадреният миноносец на САЩ „Доналд Кук“, който се намираше там от 19 февруари. Това бе вторият за последните два месеца американски ескадрен миноносец-ракетоносец, навлязъл в Черно море, отбеляза генералът по време на слушания в комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ, допълва БТА.

 

„Смятаме, че има такава необходимост. Разширихме мащабите на присъствието си в Черно море, както и нашите съюзници. НАТО в момента разполага с флот в Черно море“, добави Скапароти.

 

Той очевидно имаше предвид военните учения на алианса „Посейдон-19“, започнали в петък в румънското пристанище Констанца. Според Скапароти Русия внимателно следи сигналите, подавани от САЩ и НАТО чрез изпращане на техни кораби в Черно море.

 

„Откровено казано, на тях (руснаците) не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни – да летят“, отбеляза генералът.

 

Американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение се планира да бъдат разположени за постоянно в Европа, каза днес главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Къртис Скапароти.

 

„Понастоящем ми предоставят на ротационна основа самолети от пето поколение – бомбардировачи и пр., които са необходими за сдържане, а също и за гарантиране на бойната готовност. Очаквам определен брой от тях да бъдат разположени в Европа за постоянно“, каза генералът по време на слушания в сенатската комисия по въоръжените сили във Вашингтон. Той не посочи повече подробности по тази тема. Американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение са Ф-22 и Ф-35. Това са многоцелеви бойни самолети, проектирани с използване на технологията „стелт“ и способни да носят ядрени бойни заряди.

 

Заедно със САЩ в проекта за създаването на Ф-35 участват още осем страни – Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. Освен това такива самолети купуват още Израел и Япония

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024