Политика

Ген. Събев: Потенциалът ни да възпираме Русия е нищожен. Може да поканим чужди войски

Ген. Събев: Потенциалът ни да възпираме Русия е нищожен. Може да поканим чужди войски

събевbig__ейййввв

 

 

 

Генералният секретар беше много ясен, че България и Румъния играят стратегическа роля в Черноморския регион. Във връзка с конвенцията от Монтрьо трябва да се има предвид, че кораби могат да навлизат в Черно море само за определен период и до определен тонаж. Това не означава, че само кораби са необходими. Могат и други военни средства, съобщава Днес +.

 

 

 

 

Като ПРО ракети, центрове за отбрана против кораби и други системи. Това заяви по Канал 3 генералът от резерва Съби Събев, бивш военен представител на България в НАТО по повод посещението на генерал секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

 

 

 

 

 

 

По думите му България има такава потребност, тъй като нашата способност в тази насока е нищожна.

„Възпиращият потенциал на България е нищожен. Предвид засилената дейност на Русия в Черно море ние трябва да предприемем адекватен отговор“, каза още генералът и обясни, че този потенциал е доста слаб в целия регион.

 

 

 

 

 

 

Събев изтъкна, че Румъния вече увеличава този си потенциал и заедно с Полша реагира най-адекватно на опасностите на Източния фланг. Според него е допустимо България дори да поиска чужди системи и войски да бъдат разположени на територията ни, за да се реагира срещу Русия.

 

 

 

 

 

 

„Ако България няма такива средства, може да покани да бъдат разположени чужди. Както направи и Румъния. Всъщност и България се ползва от този противоракетен чадър в Румъния. И България трябва да действа в тази насока“, каза Събев и изтъкна, че страната ни може да разположи на територията си ПВО система „Пейтриът“.

 

 

 

 

 

 

Относно резултата от срещата на премиера Борисов и Столтенберг той даде бе критичен в лаконичния си коментар. „Чухме, че България е с НАТО, но никога няма да е против Русия“, изтъкна генералът от запаса.

 

 

 

 

 

 

Той допълни, че има и партии в парламента, които също искат по-въздържана роля за България, „водени от позицията да не дразни Русия“. Конкретно посочи БСП, „Воля“ и „Атака“. „Въпреки че Русия изобщо не се съобразява с държавите от региона и все повече милитаризира Черно море“, каза още той.

 

 

 

 

 

 

 

 

Според него страната трябва и да се съобрази с оценките за заплахата от Русия. „България не трябва да се затваря пред тези оценки, които действително отразяват средата“.

 

 

 

 

 

 

 

На въпрос дали трябва да има чужди бази в страната той каза: „Военноморските бази в региона на Черно море могат да бъдат само национални. Това не означава, че в Черно море не могат да се провеждат учения и да влизат кораби, за да се демонстрира готовност. Могат да се разполагат наземни средства за противодействие. Има достатъчно средства, които да се разполагат.

 

 

 

 

 

 

Защо например да не бъде например една многонационална бригада. Т.е. бригада с военнослвужещи от страни съюзници под ръководството на български генерал. Защо в България да няма многонационална ескадрила“, каза Събев като обясни, че тази бригада може да наброява до 3200-4000 души

 

Петел

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024