ОБЩЕСТВО

Ексклузивно! Арабаджиеви арестувани в Испания в имението на виден наш мафиот… СНИМКИ

Ексклузивно! Арабаджиеви арестувани в Испания в имението на виден наш мафиот… СНИМКИ

Снимка: БГНЕС, архив

 

 

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Испания, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на свои източници. Полицията издирва съпрузите от септември. За тях има и издадена и европейска заповед за арест и са обявени в Интерпол.

 

 

 

 

 

 

По информация на Блиц  двамата са били задържани в имението на Георги Семерджиев – Жоро Шопа, който също е арестуван.

 

 

 

 

 

 

 

 

Срещу фамилия Арабаджиеви са повдигнати задочни обвинения за данъчни престъпления в особено големи размери. Очаква се те да бъдат екстрадирани в България.

 

 

 

 

 

Испанската полиция получила сигнал за местонахождението на семейството, което близо половин година успяваше да се укрива в Европа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От няколко месеца в ареста е техният син Вълчо, който е привлечен към наказателна отговорност за данъчни афери и пране на пари.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на задържането им Маринела и Ветко са били толкова шокирани, че не са успели да окажат съпротива.

 

 

 

 

 

 

Блиц уточнява, че Жоро Шопа ще бъде екстрадиран в Швейцария, където го издирват за разпит за финансови злоупотреби. Припомняме, че през 2014 година срещу Семерджиев бе извършено покушение, след като килър изстреля 4 куршума по него пред столичния хотел „Хемус“, но само един попадна в целта.

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на септември зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Над 10 милиона лева в брой са намерени при претърсванията на хотели и имоти на Арабаджиеви. Обиски на офиси в хотел „Маринела” в София и „Марица” – в Пловдив. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки, стана ясно от думите му след обиски в Маринела в София и Марица в Пловдив.

 

 

 

Кой е Жоро Шопа?

 

 

 

 

шопа854134

 

 

През 2014 година беше извършено покушение срещу него. След стрелбата в МВР се спряха на няколко основни версии за нападението. Една от тях е, че именно хората, участвали в отвличането на дъщерята на Банев – Лара, стоят и зад атентата. Все още неизвестен килър изстрелял 4 куршума по Георги Семерджиев, но само един е успял да го улучи.

 

 

 

 

Нападателят го причакал пред столичния хотел „Хемус“, близо до „Сити център“ в нощта на събота срещу неделя. В района Жоро Шопа има офис. Според разказа му пред разследващите, около 1:20 часа той слизал от лъскавата си кола, когато нападателят е открил стрелба в гръб.

 

 

 

 

След като се обърнал, успял да види мъж, който е бил непознат за него. Той не успял да избяга от куршумите и един от тях го улучил в плешката и излязъл отпред през рамото. Оловото минало на сантиметър от сърцето След като му е била оказана първа помощ в „Пирогов“, Шопа се е подписал и си е тръгнал от болницата, но с уговорката да ходи на прегледи, за да се следи заздравяването на раната му. Семерджиев, който няма официални крими регистрации, разкрил още пред полицаите, че не е бил заплашван, нито пък предупреден, че му се готви покушение.

 

 

 

 

Според източници на МВР Шопа бил прострелян заради пиянска свада в заведение, където той бил на рожден ден. Различната версия, която също проверяват тогава разследващите, е, че Шопа е станал жертва на приятелски огън.

 

 

 

Досие:

Георги Семерджиев-Шопа пое бизнеса и грижата за семейството на Брендо, след като той влезе в затвора. Почти 2-метровият мъж управляваше хотелите на Брендо по морето, сред които баровският комплекс „Лозенец“. Има страст към скъпите коли. В гаража му са паркирани “Порше – Панамера“, което е тунинговано за още 100 000 лева допълнително. Семерджиев се движи и с бял джип „Рейндж Роувър“. Наскоро възмутени граждани от квартал „Лозенец“ заснеха поршето му, паркирано на забранено място, което пречело на пешеходците да преминават.

 

 

 

 

Синът на Семерджиев – Лоренцо, гради актьорска кариера. След бомбения атентат пред къщата на Банев Жоро Шопа изпратил сина си в частно училище в Лондон заедно с майка му. Там им купил апартамент в баровския квартал „Кенсингтън“ за над 1,5 милиона паунда. Междувременно Лоренцо се включил в класовете по актьорско майсторство, след което следвал филмова режисура в елитния университет Кеймбридж. Годишната такса, плащана от баща му по време на 5-годишното обучение, надхвърляла 70 000 английски паунда. В България Лоренцо се появи в сериала „Под прикритие“.

 

 

 

 

Той изиграва епизодична роля в 8-и епизод от третия сезон на кримката. В лентата 25-годишният Лоренцо е дребен измамник, който е вербуван да източва банкови карти от Росен Куката и ченгето под прикритие в мафията Мартин. Според слуховете Брендови са предоставили безвъзмездно баровския си хотел „Ле Фльор“ за заснемане на няколко от сцените в „Под прикритие“. Името на Жоро Шопа се свързва и с първата българка, позирала в оригинала на Playboy – Соня Васи. А клюката твърди, че двамата дълго са делели едно легло.

 

 

 

Блиц, Нова тв, Оф нюз, Пловдив 24

 

 

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Koi-e-Zhoro-Shopa-v-chieto-imenie-arestuvaha-Arabadzhievi-854134

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024