Политика

Елена Йончева: Само чрез Европа ще се преборим с грабежа в България

Елена Йончева: Само чрез Европа ще се преборим с грабежа в България

elena-bgnes-600
Това е битка за България, за справедливост. Само чрез Европа ще се преборим за България! Това заяви избраната за водач на евролистата на БСП Елена Йончева.

Йончева обяви пред bTV, че каквото може вече е направила за противодействие на корупцията в България и следващата стъпка е да се бори от позицията на евродепутат. Даде примери, кои битки ще продължи.

 

Първата битка е срещу корупцията, срещу строителството на оградата. Главният прокурор каза, че има данни за корупция, в ръцете на прокуратурата е оградата, започна тя.

 

Втора битка е тази срещу т.н. „кумгейт“. Когато местен велможа си назначава свои роднини на позиции за големи проекти.

 

По думите и проблемът в България не е корупцията, а грабежът. Европа ще ни даде основните инструменти за да спечелим.
Голямата е битката и за проверката на пътищата. Европа ни е дала десетки милиарди евро. С тях трябваше да имаме достоен живот, да имаме добро здравеопазване, но не се случи с тези милиарди евро. Ще го променим като излезе истината. Защото пътищата не се строят по европейски стандарти, категорична бе Йончева.

 

Пътищата само по документи са строени по европейски стандарти. Искаме чрез европейска лаборатория да се потвърди, че 40% от бюджета на тези пътища отиват у управляващите. И тогава никой, който дойде на власт, няма да си позволи такива грабежи, посочи журналистката.

 

Не ме притеснява, че съм със свален имунитет от ГЕРБ. Да се притесняват тези от ГЕРБ, които изфабрикуваха тези обвинения. Да се притесняват Добрев от Хасково, Тома Биков, който говореше, че мястото на Борисов е в затвора и третият – г-н Тодоров.

 

Тя коментира и избора на нов европейски прокурор и надеждите на българите: Само 8% е доверието в българската прокуратура. Хората вярват, че чрез Европа може да дойде справедливостта. И това може да стане с един европейси прокурор. Лаура се е доказала като боец, че може да стигне до края, каза още тя. Който и да стане европрокурор истината за България ще излезе, най-вече за еврофондовете. Трябва да стигнем до истината чрез закона, допълни Йончева.

 

Тя посочи още, че две-трети от докладите на ЕК са за съмнителни сделки, които касаят български видни политически личности. Кои са те – от управлението, които излизат по телевизията и ни лъжат, каза тя и коментира някои цитати от докладите.

 

Накрая Йончева коментира и днешната битка с лидера на ПЕС Сергей Станишев за водач на евровота на БСП: Той е вторият с най-много номинации. Но дали Станишев ще спечели доверието на Националният съвет? Аз казвам „да“. Станишев ме поздрави с избора за водач, призна тя.

 

България има двама политици на най-високо европейско ниво, признати като такива – Ирина Бокова и Сергей Станишев. Смятам, че те не могат да изпаднат, имат богата политическа биография и който я има,носи и болките от нея. Така Йончева коментира показана й в студиото карикатура, в която тя е изобразена на мотор, а на тениската на гърба й пише: Ако четете това, значи Станишев е изпаднал.

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024