Европа

ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

epa07366623 A picture taken with a zoom effect shows members of Parliament vote on the EU-Singapore trade agreement at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 February 2019. EPA/PATRICK SEEGER

 

 

Русия повече не може да се възприема като „стратегически партньор“ на ЕС. Това се казва в резолюция на Европейския парламент.

Резолюцията, приета от 402-ма депутати срещу 163, въздържали са се 89 законодатели, оценява сегашното състояние на политическите отношения между ЕС и Русия.

Евродепутатите призовават за удължаване на санкциите срещу Москва. Те отбелязват нови сфери на напрежение между ЕС и Русия от 2015 г., включително намесата на Русия в Сирия, намесата в държави като Либия, Централноафриканската република и продължаващите агресивни действия в Украйна. Депутатите също подчертават руската подкрепа за анти-ЕС партии и крайнодесни движения, намесата на избори и нарушаването на правата на човека в Русия.

Като се имат предвид тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде подготвен да приеме допълнителни санкции срещу Русия. Допълва се, че санкциите трябва да бъдат пропорционални на заплахите, които Москва представлява. През декември 2018 г. Съветът удължи икономическите санкции до 31 юли 2019 г.

Резолюцията също подчертава, че ЕС трябва да преразгледа Споразумението за партньорство и сътрудничество с Русия и да ограничи сътрудничеството си до сфери от взаимен интерес. Депутатите посочват за селективен ангажимент глобални предизвикателства като климатичните промени, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуствения интелект и борбата срещу тероризма.

По-тесни отношения ще бъдат възможни само ако Русия напълно изпълни Минските споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна и започне да спазва международното право, пише в резолюцията.

Евродепутатите осъждат дезинформационната кампания на Русия и кибератаките, с които се цели увеличаване на напрежението в ЕС и страните членки. Те са дълбоко обезпокоени от това, че отговорът на ЕС срещу пропагандата и дезинформацията не е адекватен. Необходими са допълнителни действия от Брюксел особено преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

Парламентът категорично осъжда извършваните от Русия нарушения на въздушното пространство на страните членки, особено в Прибалтика, където многократно териториалните води и въздушното пространство са нарушавани. Това нарушаване на международните правила представлява заплаха за съседите на Русия в Черно море, Балтийско море и Средиземно море.

Депутатите отново повтарят безпокойството си, че проектът „Северен поток -2“ може да увеличи зависимостта на ЕС от доставки на руски газ и заплашва вътрешния пазар на Общността.

Законодателите също така са разтревожени от оказваната от Русия подкрепа за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те също съжаляват, че за да дестабилизират държави, които искат да се присъединят към ЕС, Москва поддържа организации и политически сили като тези срещу Преспанското споразумение за разрешаване на спора за името между Гърция и Македония.

Накрая евродепутатите осъждат незаконните финансови действия и прането на пари от страна на Русия, което потенциално е в размер на стотици милиарди евро, изпирани в ЕС всяка година, представляващо заплаха за европейската сигурност и стабилност.

Докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия) обяви, че приключи приятният и дипломатичен език, има много малко място за сътрудничество, докато Русия продължава да окупира части от Украйна и атакува други европейски страни.

 

Нюз БГ

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024