Европа

ЕС все по-тревожен, готви се за разтърсващи евроизбори през май

ЕС все по-тревожен, готви се за разтърсващи евроизбори през май

 

Ballot box on a european union flag background. 3d illustration

 

 

 

Рискът от външна намеса в кампанията преди евроизборите все по-силно тревожи Европа. Франция дори предупреждава за възможни манипулации и руско влияние, предаде Би Ти Ви.

 

Три месеца преди изборите, френските медии подробно анализират как „Русия иска да повлияе на резултата“. Във Френското външно министерство, усилено се говори за политически и кибершпионаж, дезинформация, фалшиви новини и неофициално се признава, че евроизборите през май вероятно ще бъдат разтърсващи.

 

3 май 2017г. минути преди финалния дебат за президентските избори във Франция, в уебпространството се появява новина за скрита банкова сметка на Еманюел Макрон. След няколко часа става ясно, че източник е платформа, близка до американската крайна десница. Новината минава през Русия и после достига до Франция.

 

„Добри са много тези хакери и супер организирани. Ако една информация ви показва нещо, което си мислите, че е възможно, дори и да допускате, че е фалшива новина, вие ще ѝ повярвате”, твърди Аксел Тесендие, бивш съветник на Еманюел Макрон.

 

Първият риск за евроизборите е за директна пиратска намеса в страните, в които се гласува онлайн. Вторият риск идва от фалшивите новини.

 

Брюксел разчита на добрата воля на платформи като Facebook или Google. Според Мина Андреева, говорител на Европейската комисия, за момента не трябва да се спекулира със специални мерки.

Рискът от външна намеса е по-висок от когато и да било, признават обаче и неофициално експерти в Брюксел.

 

Източник: epicenter.bg

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024