Европа

ЕС скочи срещу руската политика на Балканите, Москва подозира заговор срещу „Турски поток“

ЕС скочи срещу руската политика на Балканите, Москва подозира заговор срещу „Турски поток“

 

5959fffee19621a9a1748a29070f0c35

 

 

 

Отношенията между Русия и Сърбия в енергийния сектор достигат ново ниво. Основната експортна линия на газопровода „Турски поток” може да премине през сръбската територия с по-нататъшна посока към Унгария и Австрия към един от основните общоевропейски газоразпределителни центрове в Баумгартен, пише руското електронно издание “Российская газета“.

 

 

 

 

 

Въпреки това ЕС възнамерява да осуети полагането на газопровод на Балканите, който доставя руски газ. Тази позиция се споделя от старшия изследовател на Института за славянски изследвания към Руската академия на науките, Петър Искендеров.

 

 

 

 

 

Според анализатора причините за потенциалните разрушителни действия на Брюксел са съвсем точно описани от чешкото издание „Ваше веч“: „Главата на европейската дипломация, Могерини, наскоро заяви, че Балканите са в сферите на интерес и на Европейския съюз и Русия няма какво да търси там. Когато руският външен министър Лавров я попита какво има предвид, тя се разколеба и каза, че е „неразбрана“.

 

 

 

 

 

 

„Нежеланието на ЕС и НАТО да си сътрудничат с Русия на Балканите, нежеланието да се използва това сътрудничество за решаване на ситуацията в този винаги нестабилен регион е основната причина за размириците на Балканите. В бъдеще този регион едва ли ще стане спокоен и проспериращ. Кризата в Югоизточна Европа ще се задълбочи, а в конфликта между Запада и Изтока … ще се наблюдава само ескалация, „пише „Ваше веч“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Междувременно по време на посещението си в Сърбия през януари руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да инвестира 1,4 милиарда евро в изграждането на газопровод, минаващ през сръбската територия. Според някои оценки общата стойност на проекта може да достигне 2 милиарда евро.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 2019 г. „Газпром“ планира да отпусне 58,8 млрд. рубли за разширяване на сръбската газопреносна система, за да получи суровина от газопровода „Турски поток“. В същото време, според шефа на компанията „Сърбиягаз“, Душан Баятович, акционерите на сръбската част от газопровода „Турски поток“ вече са осигурили 150 млн. евро за проекта и планират да привлекат финансиране чрез кредити.

 

 

Факти БГ

Европа

More in Европа

Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024
нигерийски

Нигерийски мигрант щави Германия с твърдението, че има 24 деца. Ето колко десетки хиляди евро получава

февруари 29, 2024
фицо660_2d1bfadcd19931a2ade58f497b828650

Роберт Фицо: Западни държави обмислят двустранни споразумения за изпращане на войски в Украйна

февруари 26, 2024
борел

Жозеп Борел: Западното глобално господство приключи

февруари 26, 2024