ОБЩЕСТВО

Източиха и опожариха Шабленското езеро, десетки животни изгоряха

Източиха и опожариха Шабленското езеро, десетки животни изгоряха

 

zaek

 

 

Шабленското езеро е било източено заради наводнение в правителствената резиденция „Шабла“, съобщи сайтът „Коректно.бг“

Освен че е източено, езерото е опожарено. За това алармира Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) на сайта си.

 

 

 

 

Шабленското езеро е защитено, част от Натура 2000, а там има местообитания на редки видове птици от международно значение.

БДЗП уточнява, че източването е станало след разпореждане на РИОСВ – Варна.

Засегнато е и съседното Езерецко езеро.

 

 

 

 

Ето какво се съобщава в официалното съобщение:

„Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленско и Езерецко езера установи екип на БДЗП на 9-ти март по време на мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона „Шабленски езерен комплекс“. В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени.

 

 

 

 

Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в Защитените местности „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“, сред които белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и много други. Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема. Припомняме, че Шабленския езерен комплекс и разположеното в съседство Дуранкулашко езеро са включени с Рамсарската конвенция като влажни зони с международно значение.

 

 

 

 

След разговор с представители на РИОСВ, БДЗП получи устна информация, че изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни с помощта на багер и че за тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна, издадено във връзка с писмо на община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция „Шабла“. Каналът е широк 15-20 метра. Към момента той канал не е затворен и ландшафтът не е приведен в първоначалното си състояние. Изтичането е преустановено по естествен път, поради изравняване на водните нива на езерата и на морето.

 

 

 

Припомняме, че изпускането на водни маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност и не е предвидено в плана ѝ за управление.

Изпускането на водни маси от Шабленския езерен комплекс в установените мащаби противоречи и на целите и предмета на опазване на защитената зона за птици.

 

 

 

 

Пресушаването е значително.

Втори негативен фактор е и фактът, че пресушаването е съпроводено и с опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро. Мащабите на опожаряването за изключително големи – касае се за няколкостотин декара явно преднамерено опожарена влаголюбива растителност. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е забранено според заповедта за обявяване на защитената зона. Твърде вероятно е изпускането на водни маси и последващото опожарявяне да са взаимосвързани действия, които на практика водят до унищожаване на значителна част от влажната зона“.

 

 

 

 

От Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Варна, излязоха със съобщение, в което се казва, че „няма изтичане на води от защитената територия“.

 

 

 

От там уточняват, че още през януари е постъпил сигнал от Община Шабла за опасно повишаване нивото на езерните води в защитена местност „Шабленско езеро“, което засегнало сгради и се създава опасност за посетителите им.

 

 

 

 

 

„След извършени проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с Плана за управление на защитена местност „Шабленско езеро“ е съгласувано аварийно изпускане на езерните води от защитената местност в Черно море“, уточняват от РИОСВ.

Правозащитници алармират обаче, че десетки водолюбиви птици са загубили местообитанията си за гнездене.

 

 

 

 

Шабленското и Дуранкулашкото езеро се източвали по подобен начин от 20 години.

„От 20 години всяка година правим това пускане поради високите нива но водите, които наводняват сградите. Изпускането беше на 15 февруари.“ Това обясни управителят на правителствената резиденция в Шабла Кралю Кралев, цитиран от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите.

 

 

 

Съобщението е във връзка с проведената по-рано днес проверка от ресорния министър Нено Димов на Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за които имаше сигнал, че са източени, което нарушава екоравновесието и заплашва популациите на птици и риби. Проверката беше направена по разпореждане на премиера Борисов

 

 

Във връзка с информацията за пожара в защитената местност Димов заяви, че РИОСВ – Варна е била информирана след като пожарът е бил потушен – на 4 март. На място от експертите на екоинспекцията е установено, че около 5 дка от защитената територия са опожарени, другите са извън нея. Не са установени бедстващи животни. За нередността е подаден сигнал до прокуратурата.

 

 

„Дойдох лично да проверя сигналите за ситуацията на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На практика това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност – при определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата. При приемането на промяната в плана през 2016 г. е направена консултация с Института по рибни ресурси, според който такъв тип дейности трябва приключи преди 1 април“, обясни от своя страна Димов.

 

 

 

Иначе за Шабленското и Дуранкулашкото езеро се отпускали близо 5 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). РИОСВ – Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Димов уточни, че по приоритетна ос „Биоразнообразие“ на ОПОС е предвиден финансов ресурс от 22 млн. лв. за природозащитни дейности във влажни зони.

 

Източник: https://korektno.bg и Нюз БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024