Политика

Йончева разкри механизма на кражбата от парите за пътища: 40% от бюджета се връща към управляващите!

Йончева разкри механизма на кражбата от парите за пътища: 40% от бюджета се връща към управляващите!

 

768x432

 

 

От БСП настояват европейска лицензирана лаборатория да направи анализ на настилките на магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Марица“ и „Струма“.

Toва заяви депутатът от левицата Елена Йончева, след като тя, заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова и други народни представилите на БСП, внeсоха искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за взимане на проби от 46 конкретни точки по гореспоменатите магистрали.

 

 

 

 

В контакти и разговори сме със 7 европейски лаборатории от 7 европейски държави, които трябва да отговорят кога и при какви условия да се извърши тази експертиза“, стана ясно от думите на Корнелия Нинова.

 

 

 

 

 

Тя изтъкна, че експертизата ще бъде независима и от лицензиран орган, за да бъде обективна. Лично от БСП ще поемат разходите по цената на експертизата.

 

 

 

 

 

 

От БСП ще искат от АПИ по Закона за достъп до информация проектни решения в областта на геологията, геодезията, пътния и технологичен ремонт, по които се изпълняват различните видове строително-монтажни дейности. Социалистите искат сертификатите за вложените материали, протоколите и актове за извършените строително-монтажни работи.

 

 

 

 

 

Техническата експертиза ще даде информация дали пътищата, които се строят в България, са безопасни за българските граждани. Експертизата трябва да покаже нивото на сцепление и дали са използвани системи за безопасност, обясни Йончева, като припомни тежката катастрофа край Своге. Тя негодува, че все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка в участъка, където стана катастрофата.

 

 

 

 

 

Йончева се закани БСП винаги да търси истината за състоянието на пътната настилка в България.

 

 

 

 

 

Тя категорично заяви, че анализът, който социалистите настояват да се направи в европейски лаборатории, не е насочен срещу българските строители. От БСП са на мнение, че българските строителни фирми са професионалисти и имат капацитета да извършват качествено строителство.

 

 

 

 

 

Ако не им се налага, както твърдят специалисти, да връщат 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много добри български пътища и такива, които съответстват на българските стандарти“, сигурна е червената депутатка.

 

 

 

С търговията с „Воля“ на всяка цена се крепи мнозинство – така не може да се управлява държава и това не е стабилност, каза Нинова, цитирана от Агенция „Фокус“.

 

 

 

„Събитията в последните дни доказват правотата ни за излизането и за факта, че този парламент е изчерпан и морално, и законодателно и политически“, подчерта Нинова. По думите й още по-ясно става в последните дни, че това не е място, където се пишат закони в интерес на държавата и на хората, а място, където се търгува.

 

 

 

 
„Брой гласове срещу определен ангажимент от управляващите с една едничка цел – да се задържат по-дълго на власт. Досега в новата тройна коалиция ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“, а сега се оказва, че и с търговията с „Воля“ на всяка цена ще се крепи мнозинство. Така не може да се управлява държава. Това е нестабилна власт“, заяви лидерът на БСП.

 

 

 

 

 

Попитана дали БСП се връща в зала за второ четене след като днес бе приет Изборният кодекс на първо четене, с който се връщат преференциите, Нинова заяви, че това няма да се случи.

 

 

 

„Остава възможността в комисиите да се гласува с 50% + 1 мнозинство, което е предпоставка за манипулации и фалшификации. Остават също така мъртвите души в списъците, остава невъзможността с касационна жалба да се обжалва във ВАС, т.е. съмненията за подправяне на вота и фалшификацията на изборите остава. Това бяха част от нашите искания, които очевидно не се приемат от това мнозинство“, каза още Корнелия Нинова.

 

Нюз БГ, Епицентър

 

 

Парламента и живота на хората са два различни свята – едните се борят за кокала, а другите да живеят нормално, каза лидерът на БСП.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024