Политика

Караянчева от Шипка: Политиците сме призвани да обединяваме българите

Караянчева от Шипка: Политиците сме призвани да обединяваме българите

 

phpg5hat6_800x_

 

 

 

 

 

„Пожелавам на българите да бъдат здрави, да бъдат горди. Имаме древна история и славни времена, които в годините са градили българския народ. Сега, когато сме част от обединена Европа, винаги трябва да остава в нас националната ни гордост и да бъдем достойни граждани на Европа”.

 

 

 

Това каза в ефира на предаването „Тази неделя” по БТВ от връх Шипка председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в обръщение по случай 3 март.

 

 

 

 

 

„Ние трябва да обединим българите – ние политиците. Трябва в такива празници, в такива дни да говорим само за единение, за благодарност към всички герои, които са оставили костите си на този връх, всички герои, които са загинали за свободата на България. Това трябва да ни обединява – винаги трябва да търсим допирните точки, а не точките, които ни разделят”, посочи още Караянчева.

 

 

 

 

 
Запитана защо все пак в политическото пространство точките, които разединяват като че ли са повече, отколкото тези, които обединяват, председателят на парламента отговори:

 

 

 

„Народното събрание е място, където трябва да се водят дебати. Така е било и преди 140 години, когато е било учредителното събрание. Имало е различни дебати, различни позиции, но строителите на съвременна България са намерили общите точки, за да приемат едни от основните закони. Един от най-прогресивните български закони – Търновската конституция. Винаги трябва да търсим консенсуса – разбира се, ние сме различни политически партии, имаме различни програми и всеки един човек има своите мнения и не трябва толкова остро да се противопоставяме”.

 

 

 

„Склонни сме да си представяме, че хората, загинали за свободата на България, са се родили безсребърни праведници, с души на ангели, че са се родили велики, а не че са обикновени хора, които са се извисили до една велика саможертва. Че са извървели пътя до величието, каквото и да им е коствало това, но са го направили по собствена воля, понякога с единствената надежда, че ако изкачат своето възвишение, самодива ще отведе техния дух към отвъдното“, посочи Караянчева и подчерта, че изборът как да служим на родината никога не е лек.

 

 

 

 

Пред хилядите българи, събрани на площада под върха с развети знамена, тя припомни, че скоро ще се честват 140 години от подписването на Търновската конституция, която също е пример за пламенно родолюбие.

 

 

 

 

„И преди 140 г. в обществото е имало различни, коренно противоположни мнения, имало е спорове и препирни, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята ни един от най-прогресивните основни закони за времето си. Много от тях са били поборници за освобождението на България.

 

 

 

 

 

 

Те са носили Шипка в сърцата си и като поклон към мъчениците на българската свобода в първата ни конституция те са оставили тези вдъхновяващи думи:“Всякой роб, от какъвто и да е пол, вяра и народност става свободен, щом стъпи на българска земя“ Тези думи не трябва да забравяме никога“, заяви Караянчева, цитирана от проправителствения „24 часа“.

 

 

Източници: Оф нюз, 24 часа

 

24chasa.bg

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024