ОБЩЕСТВО

Каролев още за еврото: Единствено с повече работа българите ще станем по-заможни

Каролев още за еврото: Единствено с повече работа българите ще станем по-заможни

 

каролев63761

 

 

Как приемането на еврото ще се отрази на цените и доходите – анализ по темата направиха икономистите Владимир Каролев и Георги Вулджев, предава БНТ.

 

 

 

Икономистите коментираха едно от най-разпространените публични тайни, което според тях е плод на внушения – че цените ще се повишат значително след приемането на еврото.

Георги Вулджев, икономист: „Едва ли ще видим някакво сериозно увеличение на цените, така че тези опасения са по-скоро неоправдани.“

 

 

 

 

Владимир Каролев, икономист: „Единственият път българите да станем по-заможни, е с повече работа. Ако това се случи, след 10 години ще говорим с други цифри. Според мен обаче, по-важният въпрос е какво става с някои много по-важни рискове в икономиката, например водния сектор и загубите на вода или дълговете на „Топлофикация – София“, която във всеки един момент може да фалира.“

 

 

 

 

 

 

Има два основни риска в еврозоната – че наистина ще стане по-евтино кредитирането в държавата. И другият риск е – да не ни вържат с централизиране, както г-н Макрон иска, обясни още Каролев.

 

 

 

 

 

Относно предвиденото покачване на лихви по кредитите, Вулджев обясни, че това е логично. Пазарът на труда няма да е толкова активен, а покачването на заплатите ще се забави, допълни икономистът.

 

 

 

 

 

Това обаче означава и друго – че лихвите по депозитите ще нарастват, което е добре за тези, които имат депозити, добави Каролев.

 

 

 

 

Цените на имотите със сигурност ще паднат, ако лихвите се вдигнат. Така че, ако ще купувате апартамент – изчакайте, категорични бяха и двамата икономисти.
ОТ ФОРУМА:

 

 

Нито един от милионерите в България, не е натрупал милионите си с повече труд, а с игри, далавери, източване на ДДС, кражби, подкупи и т.н. 

 

 

ПЕТЕЛ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024