Политика

Кирилов разясни въпроса с опрощаването на дълговете на мюфтийството: Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите

Кирилов разясни въпроса с опрощаването на дълговете на мюфтийството: Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите

 

big_153c

 

 

 

Имаме старт на чисто нов режим по субсидиране на религиите. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов по повод промените в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават над 8 млн. лв. на вероизповеданията – по специално на мюфтийството.

 

 

 

По думите му тези осигуровки, които ще бъдат опростени, пак щели да се върнат обратно в бюджета.

 

 

 

 

,,На практика бюджетът няма да бъде дори моментно лишен от този приход. Свещенослужителите досега въобще не са били осигурявани – това справедливо ли е? … По тази линия в осигурителния фонд на практика ще постъпват от този момент нататък осигуровки и осигурителни плащания поне за 2-3 хил. свещенослужители. Крайният резултат за бюджета, за осигурителните фондове ще бъде силно положителен“, обясни той, цитиран от новини.бг.

 

 

 

 

 

,,Не смятам, че режимът конкретно е на опрощаване, макар резултатът да е в този смисъл. По скоро смятам, че се търси новация на задължението, за да може да се изплати субсидията, за да може тя да влезе на чисто в тези структури, за да могат те да започнат да изплащат заплати и осигуровки на свещенослужителите“, обясни депутатът.

 

 

 

 

Данаил Кирилов посочи, че главната цел на правното решение е да се постигне автономност на финансирането на отделните религии с оглед на предотвратяване на риска и зависимостта от чужди държави. Той каза, че не е присъствал на КСНС при президента, където е обсъждан законът. И не знае дали там е обсъдена възможна данъчна амнистия на вероизповеданията.

 

 

 

 

,,Смятам, че е имало обща воля на политическите формации и президента да се стигне до положително решение с оглед независимостта на вероизповеданията в България“, добави Кирилов.

 

 

 

 

Кирилов изрази надежда, че в дебата по изборните правила няма да се поставят наново решени въпроси, които вече са били обсъждани и отхвърлени.

 

 

 

 

,,Уви, за съжаление не сме готови да променим както въпроса за агитацията и предизборна кампания на майчин език, така и въпроса по отношение на образуването на секции за гласуване извън страната“, заяви председателят на правната комисия.

 

 

 

 

Според него въпросът за преференциите трябва да бъде отделен от останалите въпроси.

 

 

 

 

,,Нямаме промяна в правилата за провеждане на европейски избори. Внесохме законопроект и той ще бъде разгледан в сряда на правна комисия. Няма нищо ново. Възстановява се преференциалния праг такъв, какъвто беше. По отношение на европейските, а и на другите избори прагът си остава 7%“, обобщи Данаил Кирилов.

 

Петел, БНР

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024