Русия

МВнР на Русия: Агресията на НАТО срещу Югославия остави завинаги петно на позора върху Алианса

МВнР на Русия: Агресията на НАТО срещу Югославия остави завинаги петно на позора върху Алианса

 

МОСКВА20150717.yljkvcohau

 

 

 

Бомбардирането на Югославия от страните от НАТО, което започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни, е акт на агресия, който завинаги ще остави петно на срама на Съюза. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, публикувано в събота, цитирано от TACC и Агенция „Фокус“.

 

 

 

„Този акт на агресия нарушава основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, както и международните задължения на държавите-членки на блока. Действията на Aлианса противоречат на Северноатлантическия договор от 1949 г., в който страните от НАТО се ангажират да не застрашават международния мир сигурност и правосъдие, както и да се въздържат от употреба на сила или заплаха от нейното използване в международните отношения, ако това противоречи на целите на ООН. Тогава бе сложено началото на подмяната на международното право, за да се основава на някои произволни правила, за да бъдем точни – на правото на силния,“ се казва в изявлението на Министерството.

 

 

 

По време на „варварските бомбардировки, цинично и безсрамно наричани“ хуманитарна интервенция в полза на… „, са загинали около 2 хиляди цивилни, включително най-малко 89 деца, а сред жертвите са много косовски албанци, с чието “ спасение “ се занимаваше НАТО., напомниха от руското МВнР.

 

 

 

 

„Бяха унищожени хиляди граждански обекти в десетки градове, в резултат на използването на боеприпаси с обеднен уран, почвата и водата бяха заразени в много райони, което доведе до значително увеличение на раковите заболявания.

 

 

 

„Под пропагандния претекст за предотвратяване на така наречената „хуманитарна катастрофа“, автономната провинция Косово бе насилствено откъсната от страната. Всъщност НАТО стана катализатор за истинска човешка трагедия, екранът, зад който се състоя анти-сръбското етническо прочистване, принуждавайки повече от 200 000 неалбанци да напуснат своите домове „, се посочва от руското външно министерство.

 

 

 

 

„Ние заявяваме, че в резултат на нападението срещу Югославия преди 20 години, НАТО подкопа механизмите, които осигуряват мира и сигурността в Европа в продължение на много десетилетия. Освен това проблемът с Косово не е решен – напротив, регионът остава основният източник на нестабилност и криза на Балканите“ се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

 

 

 

Тежкото бреме на отговорност за тези действия и техните последици лежи изцяло върху ръководството на съюза и неговите държави-членки, участвали в агресията срещу Югославия, съобщиха от руското външно министерство.

 

 

 

„Това петно на срам завинаги ще остане на репутацията на НАТО. То няма да бъде измито от засиленото приемане на страните от региона в съюза, задълбочаващо разделителните линии на Балканите и социалните противоречия“, се подчертава в изявлението.

 

Източник: epicenter.bg

Русия

More in Русия

Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024
путин-3

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

март 18, 2024
1010x570

Путин: Новите руски оръжия превъзхождат тези на НАТО

февруари 2, 2024
ПУТИН5e_hlvkx2

Русия си иска всички задгранични имоти – от времето на империята досега. Има и в България

януари 19, 2024
1010x570

Путин за Нова година: Русия никога няма да отстъпи. Няма сила, която да ни накара да загубим паметта и вярата си

декември 31, 2023
big_Screenshot_95_

Тежък удар за Филип Киркоров в Русия, певецът разпространи специално обръщение / ВИДЕО

декември 26, 2023