Икономика

Медведев предупреждава: Печалната съдба на “Южен поток” не бива да се повтаря!

Медведев предупреждава: Печалната съдба на “Южен поток” не бива да се повтаря!

 

1551372808

 

 

 

В специално интервю за „Труд“ премиерът Дмитрий Медведев казва: „Печалната съдба на “Южен поток” не бива да се повтаря“.

 

 

 

 
„Преживяваме доста сложен период в отношенията между Русия и Европейския съюз, в който влиза и България. Икономическите санкции и политическият натиск, който оказва Европейският съюз върху Русия, подтикван от САЩ – това е най-лошият начин за поддържане на отношения с други държави. Това не е от полза за никого“, каза руският премиер в интервюто, взето в навечерието на визитата му в София.

 

 

 

 

 

 

 

Според него важното е, че дори в тези трудни условия руско-българските икономически връзки продължават да се развиват, макар и не в пълна сила. Той посочва, че през миналата година двустранният стокообмен е възлязъл на около 3,5 млрд. долара, тоест почти не се е променил, въпреки че още през 2017 г. е могъл да нарасне с 24%.

 

 

 

 

 

 

„При това нашият стокообмен с целия Европейски съюз активно се увеличава втора поредна година. Всички ние трябва да бъдем по-активни и заедно да търсим варианти за взаимодействие. Ние това и правим. Миналата година, след 3-годишно прекъсване, възобнови работата си руско-българската Междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Нейната задача е да събере и умножи възможностите в най-различни сфери“, казва още Медведев в интервюто за главния редактор на изданието Петьо Блъсков.

 

 

 

 

 
„В момента се разглежда вариантът за продължаването на „Турски поток” през България, Сърбия и Унгария. Убедени сме, че сътрудничеството в газовата област между нашите страни отговаря на интересите на нашите икономики. В това число и на руската, и на българската. Пък и на европейската като цяло. Но окончателното решение не зависи само от нас. Изборът между различни варианти за разклонение на „Турски поток” ще зависи до голяма степен от готовността на газотранспортната инфраструктура. Което на свой ред зависи от заинтересоваността и конкретните действия на правителствата на съответните страни“, каза още Дмитрий Медведев.

 

 

 

 

 
Руският премиер посочва като доказателство за българската заинтересованост към „Турски поток“ факта, че неотдавна „Булгартрансгаз” успешно е приключил т.нар. процедура open season – събиране на ангажиращи заявки за бъдещи газотранспортни мощности.

 

 

 
И продължава: „Освен това „Булгартрансгаз” прие окончателно инвестиционно решение за реализиране на проекта за развитие и разширение на газотранспортната система. Пътят за начало на строителни работи е прокаран. Но за толкова голям и скъп проект като газопровод се нужни допълнителни гаранции. Новото разклонение не бива да повтаря печалната съдба на „Южен поток”.

 

 

 

 

 

 

 

Така че решението за продължаване на „Турски поток” през българска територия зависи от това ще успее ли София да получи твърди гаранции, че Европейският съюз няма да възпрепятства плановете за доставки на газ по новия газопровод. Убедени сме, че строителството на още един газов коридор ще помогне за бъдещо укрепване на енергийната сигурност на Европа. Отчитайки курса за либерализация на газовия пазар, ще може по-гъвкаво да се използва съществуващата инфраструктура в зависимост от ангажиментите, конюнктурата, цената на транспорта и други пазарни фактори.“

 

Епицентър

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024